Istanbul kao solomonsko rešenje: Pirova pobeda Beograda i Sarajeva

Izvor: RTS, 25.Nov.2019, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istanbul kao solomonsko rešenje: Pirova pobeda Beograda i Sarajeva

Ustaljeni spojevi reči simboličkog karaktera mogu imati koren u grčkoj i rimskoj mitologiji, u Svetom pismu...
AHILOVA PETA. „Mali biznis je Ahilova peta srpskog ekonomskog rasta“, naslov je na jednom sajtu. Za one koji ne znaju šta znači Ahilova peta...

Ahil je ratnik iz grčke mitologije, junak trojanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rata, glavna ličnost Homerovog speva Ilijade.
Prema predanju, Grci i Trojanci su opsedali Troju, a najvećeg grčkog junaka Ahila zbog neranjivosti niko nije mogao pobediti u borbi. Imao je samo jednu slabost – petu.
Pošto se saznalo da je Ahil ranjiv samo u petu, Paris, sin trojanskog kralja Prijama, pogodio ga je strelom baš u petu te je Ahil poginuo.
Ahilova peta danas je naziv simboličkog karaktera i upotrebljava se da se označi nečija slaba strana.
A ako ma­la i sred­nja pred­u­ze­ća ne poč­nu da ra­stu, ne mo­žemo da se dalje raz­vi­jamo, zato je slaba strana našeg ekonomskog rasta mali biznis. I ko zna šta još...
DRAKONSKE KAZNE. Evo šta nam kaže jedan portal: „Od sutra drakonske kazne za nevezivanje pojasa i pijane vozače“. Da kažem reč-dve o tim kaznama.
U atinskoj republici, antički zakonodavac Drakon napisao je zakone koji su važili jednako za sve. Ali bili su preterano strogi.
Tako je, na primer, krađa kažnjavana smrću. Zato su Atinjani govorili da su Drakonovi zakoni „napisani krvlju“.
A u vesti na portalu se dalje kaže da će, prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, kazna za nevezivanje pojasa biti 10.000 dinara.
Ni drakonske kazne nisu kao što su bile.
SIZIFOV POSAO. A sada nešto aktuelno: „EU razmatra zahtev Londona: Bregzit kao Sizifov posao“. Kakav je to Sizifov posao?
Prema antičkoj legendi, Sizif, osnivač grada Korinta, osuđen je da gura težak kamen do vrha brda, ali, kada bi bio blizu cilja, kamen bi se skotrljao pa bi Sizif morao sve da radi ponovo.

Bio je to uzaludan posao gde se cilj nikako nije mogao dostići, pa otuda i značenje sintagme Sizifov posao: neprekidan, zamoran i besplodan posao.
Tako se i pokušaj da se usvoji Bregzit uvek pokaže kao uzaludan i bezuspešan.
TANTALOVE MUKE. A sada nešto o poljoprivredi: „Uz Tantalove muke do evropske pomoći za poljoprivredu“. A kakve su to muke?
Prema predanju, Tantal, kralj jedne grčke pokrajine, kažnjen je jer je otkrio tajne bogova i zato je osuđen na večite muke.
Stajao je u vodi pored plodova sa drveta, ali čim bi pokušao da ugasi žeđ, voda bi se povlačila, a grane bi se pomerale kada bi pokušao da ubere plod i tako utoli glad.
Pored vode i plodova večno je patio od žeđi i gladi.
Tako i mi u Srbiji, da bismo mogli da koristimo novac iz IPARD fondova namenjen agraru, treba da zaposlimo još službenika, zgradu u kojoj rade da prilagodimo njihovim standardima i da izmenimo Zakon o poljoprivredi.
Pare postoje, ali zbog stalnih uslovljavanja Brisela, taj novac nam izmiče. E to su Tantalove muke
SOLOMONSKO REŠENjE. Nekoliko decenija se pregovara o izgradnji auto-puta koji bi spojio Beograd i Sarajevo, ali, do sada, bez rešenja.
„Izlaz iz slepe ulice u koji je taj projekat zapao pronađen je, kako izgleda – u Istanbulu, gde su zvaničnici tri države najavili solomonsko rešenje...“ A šta to znači?
Solomon je vladar stare jevrejske države, poznat po mudrosti.
Jednom su se dve žene prepirale čije je dete. Da bi rešio spor, Solomon je naredio da se dete prepolovi mačem i da svaka dobije po polovinu.

Jedna žena je prihvatila takvu presudu, dok se druga odrekla materinstva, važno joj je bilo samo da dete ostane živo. Solomon je tada znao da je prava majka ona kojoj je život deteta važniji od svega.
A Beogradu i Sarajevu je Istanbul solomonsko rešenje... Rešenje možda jeste, ali izgleda da mi, za razilu od Solomona, nismo poznati po mudrosti.
PIROVA POBEDA. Nedavno su održani izbori u tzv. državi Kosovo, gde bi „trijumf Kurtija na izborima mogao da bude Pirova pobeda, jer Amerika ima drugi plan“.
Zašto se kaže Pirova pobeda?
Epirski kralj Pir II borio se protiv rimske vojske koja je htela da zauzme grčke naseobine na jugu današnje Italije. U pohodu na Rim, susreo je Rimljane i pobedio ih u borbi, ali uz velike gubitke.
Rimljani se, međutim, nisu predavali, već su poslali još jednu vojsku. Pir je ponovo pobedio, ali uz još veće gubitke. A predanje kaže da je tada uzviknuo: „Još jedna ovakva pobeda, i mi smo propali!“
Zato je danas svaka pobeda na izborima bez blagoslova Sjedinjenih Država Pirova pobeda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.