Inkluzija osoba sa invaliditetom u Srbiji dosta kasni (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 06.Feb.2014, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inkluzija osoba sa invaliditetom u Srbiji dosta kasni (VIDEO)

Inkluzija osoba sa invaliditetom, kako u društvo, tako i u sport, u Srbiji značajno kasni u odnosu na zemlje u okruženju, kažu u niškom plivačkom klubu za osobe sa invaliditetom Delfin. Do pre nekoliko dana, plivači i treneri ovog kluba su, sa kolegama iz Bugarske i Grčke, bili gosti plivačkog kampa u Turskoj. Tamo su, kako navode, imali prilike da se susretnu sa totalno drugačijim odnosom prema osobama sa posebnim potrebama u odnosu na sport, nauče mnogo od njih, i postave sebi za cilj da stvore bar približnu atmosferu u srpskom društvu.

Plivački akademski klub “Delfin”, u kome godinama treniraju osobe sa invaliditetom, po povratku iz plivačkog kampa u Turskoj, donosi samo pozitivna iskustva. Maksimalnu brigu i prilagođenost potrebama osoba sa invaliditetom, kakvu su zatekli tamo, kažu, još dugo neće imati prilike da vide u Srbiji. Jedan od članova ovog kluba, plivač Marko Vulić, koji je usled nesrećnog slučaja u svojoj petoj godini ostao bez desne ruke, sportista je od svoje desete godine. Prezadovoljan rezultatima i treninzima, i načinom ophođenja prema njima, kaže da Srbija drastično kaska za ostalim zemljama.
Devetočlana ekipa trenera, lekara i plivača imala je prilike da nauči mnoge stvari koje se tiču inkluzije osoba sa invaliditetom i u sport, ali i u socijalna dešavanja. Jedan od trenera, Armin Paravlić, ističe važnost ovakvog odnosa prema osobama sa invaliditetom.
Organizaciju puta na plivački kamp u Turskoj, kao i boravak plivačke ekipe tamo, pomogao je i niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije.
U ADAPTSU i plivačkom klubu “Delfin” apeluju na sve osobe sa invaliditetom, ali i na roditelje dece sa posebnim potrebama da se prilkjuče zdravom načinu života i budu rame uz rame sa ostalim sportistima Srbije.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.