Izvor: B92, 07.Maj.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indipendent: Otpisati dug Grčkoj

Beograd -- Lideri EU konačno su došli do zaključka da u slučaju grčke dužničke krize, pred sobom imaju izazov od suštinskog značaja, piše britanski list "Indipendent".

List u redakcijskom komentaru ocenjuje da je paket pomoći Evropske unije i MMF-a, od 110 milijradi evra, "bolji nego ništa", ali da nije dovoljan, već je takođe neophodno i otpisati deo duga.

"Indipendent" međutim procenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da će Grčka upasti u još težu recesiju nego što ju je iskusila do sada i to usled dubokih rezova koje je spremna da napravi u javnoj potrošnji.

Recesija podrazumeva manje poreske prihode koji sa sobom pak, nose teškoće smanjivanja budžetskog deficita. Zato je Grčkoj ukoliko želi da ostane solventna, smatra list, neophodan jeftin kredit vlada susednih zemalja, ali joj je takođe neophodno i otpisati deo duga.

"Indipendent" zaključuje da ukoliko evrozona preživi grčku krizu, predstoje joj ozbiljne strukturalne reforme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.