Ili Makedonija, ili ništa

Izvor: RTS, 25.Apr.2010, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ili Makedonija, ili ništa

Makedonski premijer Nikola Gruevski insistira na imenu Makedonija u sporu sa Grčkom. Ukoliko Metju Nimic preporuči ime Severna Makedonija, predložiću građanima da na referendumu glasaju protiv, rekao Gruevski.

"Ukoliko predlog o imenu Severna Makadonija, bude zvaničnio dostavljen Metju Nimicu i pregovarač UN ga prihvati, ja ću taj predlog staviti na referendum i preporučiti građanima da glasaju protiv njega", izjavio makedonski premijer Nikola Gruevski.

U intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skopskoj televiziji Sitel, Gruevski je rekao da će makedonskim građanima predložiti ime Makedonija kao jedino prihvatljivo, iako je Grčka taj termin mnogo puta odbacila, jer smatra da su u imenu Makedonija sadržane teritorijalne pretenzije prema njoj, piše makedonski list Večer.

Inače, posrednik u grčko-makedonskim pregovorima o imenu Makedonije, Metju Nimic ideju o komromisnom imenu Severna Makedonija prvi put je predstavio na sastanku u Njujorku, polovinom avgusta prošle godine.

Zanimljivo je da je u Ohridu održan skup na kojem su "simulirani pregovori o imenu" između Makedonije i Grčke.

Kako prenosi Makfaks, učesnici skupa pokušali su da pomognu Makedoniji da iz ovog spora izađe kao pobednik.

Osim bivšeg predsednika Sobranja Stojana Andova i drugih makedonskih ličnosti, na skupu su učestvovali i Brenda Pirson iz Međunarodne krizne grupe, grčki novinar Filos Stangos i gosti iz inostranstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gruevski: Makedonija jedino prihvatljivo rešenje za ime

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Apr.2010

Ukoliko predlog o imenu Severna Makadonija, bude zvanično dostavljen posredniku u grčko-makedonskim pregovorima Metju Nimicu i pregovarač UN-a ga prihvati, makedonski premijer Nikola Gruevski poručio je da će predlog staviti na referendum i preporučiti građanima da glasaju protiv njega. Gruevski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.