ISTORIJSKI PREOKRET! Erdogan pregovara sa OVOM zemljom: Češći kontakt na svim nivoima

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 17:08

ISTORIJSKI PREOKRET! Erdogan pregovara sa OVOM zemljom: "Češći kontakt na svim nivoima"

Grčka i Turska dogovorile su se danas da nastave pregovore o modalitetima za izgradnju poverenja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i grčki premijer Kirijakos Micotakis, obojica nedavno reizabrani, sastali su se na marginama samita NATO-a u Viljnusu na prvom sastanku od marta prošle godine, preneo je Rojters.

U identičnim, ali odvojenim saopštenjima iz kabineta dvojice lidera navodi se da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je dobro za obe zemlje da "pozitivna klima koja je nastala u bilateralnim odnosima poslednjih meseci ima kontinuitet i doslednost".

Dve strane u narednom periodu nastojati da aktiviraju više kanala komunikacije između dve zemlje, naveli su lideri i dodali da se ra raduju "češćem kontaktu na svim nivoima".

Dogovorili su se i da će sledeći sastanak Saveta za saradnju na visokom nivou, koji su dve zemlje uspostavile 2010. godine za njihovo približavanje, biti održan na jesen u Solunu. 

Dva saveznika iz Severnoatlantskog saveza (NATO) ujedno su i istorijski neprijatelji, jer su decenijama u sukobu oko niza pitanja, počev od razmirica oko energetskih resursa preko prava na prelete Egejskog mora do etnički podeljenog Kipra.

Erdogan prošle godine je prekinuo bilateralne razgovore oko spora u vezi sa kršenjem vazdušnog prostora i nakon što je optužio Micotakisa da vrši pritisak na SAD da blokiraju prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj. 

Odnosi su se poboljšali kada je Grčka postala jedna od prvih zemalja koja je poslala spasioce da pomognu u izvlačenju preživelih iz ruševina nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku u februaru.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.