IMATE OSEĆAJ DA VAM NEKO KIDA I SEČE NOGU NAŽIVO Srbina ubola opasna riba u Grčkoj: Bol je nepodnošljiv

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 19:40

"IMATE OSEĆAJ DA VAM NEKO KIDA I SEČE NOGU NAŽIVO" Srbina ubola opasna riba u Grčkoj: Bol je nepodnošljiv

Opasnost od uboda ribe zmaja na popularnim destinacijama.

Jedna majka nedavno je doživela neprijatnost tokom porodičnog letovanja u Grčkoj kada je njena ćerkica nagazila na ribu-zmaja. Ovaj incident izazvao je veliko interesovanje u srpskoj javnosti za ovu opasnu ribu.

Riba zmaj, poznata i kao drakena (engl. weeverfish), ima oštar bodljičasti rep koji izaziva izuzetno jak bol. Ova riba se može naći u Olimpskoj regiji i drugim delovima Grčke, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i na Jadranu gde je poznata kao Dragana. Njena veličina varira do 10 cm, a često se krije u pesku i mulju, što je čini teško primetnom.

Njen ubod može izazvati snažnu bol koja može trajati i do pola sata nakon uboda. Simptomi trovanja obično su lokalni, ali mogu se javiti i opšti simptomi poput znojenja, slabosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja. U slučaju uboda, važno je ostati pribran i odmah potražiti lekarsku pomoć.

Na Fejsbuk grupi "Live from Greece" čovek je podelio svoje iskustvo nakon ujeda ove ribe:

- Želeo bih da podelim sa ostalim članovima jednu informaciju. Naime, pre dva sata u Sartiju u plićaku - ponavljam u plićaku gde se kupaju i mala deca i odrasli, osetio sam ubod (kasnije sam saznao od strane koje otrovne ribe "Viver fish"). Bol je nepodnošljiv, iste sekunde kreće tim intezitetom  tako da imate osecaj kao da vam neko kida i seče nogu naživo.

On je rekao da je vikao na sav glas i previjao se od bolova. Naveo je da je doktor došao i da mu je rečeno da je jedini "trik" za sprečavanje širenja otrova i bola, da morate u lavor jako tople vode (40-50 °C, pa naviše) potopiti svoje stopalo.

- Ko je hrabriji može i žar od cigarete jer, kako kaže, vrela voda "sprečava i neutrališe taj otrov". Bolje i opekotine da se dobiju, samo da neutrališu taj bol i otrov - piše on na grupi "Live from Greece"
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.