Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona

Izvor: TangoSix.rs, 17.Jan.2020, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona

U proteklih nekoliko dana većina hrvatskih javnih medija prenela je informaciju da je Vlada Hrvatske odnosno njena međuresorna komisija za nabavku borbenih aviona, u ponedeljak 13. januara konačno donela i potpisala odluku o slanju tzv. Zahteva za predlog (RFP – Request For Proposal) višenamenskih borbenih aviona namenjenih hrvatskom Ratnom vazduhoplovstvu.
Otkriveno je i da je Zahtev za predlog najverovatnije poslat već sutradan 14. januara i to čak u sedam država. Od SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << će se tražiti ponuda za nove F-16, od Švedske za nove Gripene, Grčke, Izraela i Norveške za polovne F-16, Italije za polovne EF-2000 kao i od Francuske za polovne Rafale. Kako je potvrdio hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, rok za slanje ponuda Hrvatskoj ističe 7. maja ove godine.
Nakon dobijanja ponuda tu je zatim rok od dva do tri meseca za njihovo analiziranje pa bi odluka šta će se nabaviti mogla biti donesena na leto. Kao i ranije, planirana je nabavka 12 aviona a oni bi u zavisnosti od toga da li će biti novi ili polovni, mogli koštati od nekoliko stotina do preko milijardu evra. Zaključak o mogućoj ceni nije teško doneti obzirom na iskustva nekih okolnih država koje su nabavljale kako nove tako i polovne borbene avione, tako da što se tiče toga ne bi trebalo biti nekih iznenađujućih vesti.
Na tržištu se trenutno od SAD mogu dobiti novi F-16 Block 70 ili 72 koje su u Evropi za sada nabavili Bugarska i Slovačka, Švedska može ponudiiti nove JAS-39E Gripen (moguće i dvosede JAS-39F) a još uvek ponovo nije pokrenula proizvodnju starijih modela JAS-39C i D jer u svetu nije bilo dovoljno interesovanja.
Grci prodaju svoje F-16C i D Block 30, Izrael će ponovo pokušati Hrvatskoj da proda Barake, Norveška ima stare ali modernizovane F-16AM i BM dok se Italijani žele rešiti svojih EF-2000 iz Tranše 1 koji imaju velika ograničenja i mali potencijal u mogućoj modernizaciji. Može se slobodno reći da je zahtev za ponudu polovnih francuskih Rafala nejasan i iznenađujući jer Francuska do sada nikome nije nudila korišćene već samo nove avione.
Ugovor za nove borbene avione se navodno želi potpisati do kraja ove godine ali ostaje pitanje da li je to moguće obzirom da se u tom roku moraju održati izbori za hrvatski Sabor što bi aktuelnoj vlasti možda ostavilo prostora samo da izabere mogućeg ponuđača ali ne i da sklopi ugovor za nabavku borbenih aviona. Nepoznanica je šta bi neka nova vlada uradila po tom pitanju a svako dalje odlaganje je sasvim sigurno pogubno za borbenu komponentu hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva koje se trenutno oslanja na nepotpunu eskadrilu (postoji zvanična informacija da su 4 aviona prizemljena) zastarelih MiG-ova 21 koji, prema sadašnjim planovima mogu da lete do 2024. godine (ili ako od prijema u službu nalete 800 časova).

The post Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.