Haos u Grčkoj: Molotovljevi kokteli, suzavac...

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Grčkoj: Molotovljevi kokteli, suzavac...

Demonstranti koji su se u centru Atine okupili na protestu protiv mera štednje bacali su Molotovljeve koktele na policajce i zgradu Grčke banke.

Dopisnica "Gardijana" javlja da mladi koji pripadaju antivladinom bloku pale rampe na putu, a izgoreo je i kamionet koji pripada telekomunikacionoj kompaniji OTE. Izveštač agencije AFP naveo je da su grupe mladih lomile izloge prodavnica, autobuske stanice i semafore. Policija je koristila suzavac.

Incidenti su započeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kada je grupa od oko 150 mladih napala policiju koja se nalazila ispred reda luksuznih hotela na Trgu sintagma. Policija je saopštila da se na tri odvojena protesta okupilo oko 24.000 ljudi.

Javne službe u Grčkoj obustavile su danas rad, jer su radnici stupili u prvi generalni štrajk od kako je u januaru levičarska vlada preuzela vlast.

Javni saobraćaj je ozbiljno poremećen, zatvoren je metro u Atini, a autobuske i trolejbuske linije su skraćene, dok su trajekti usidreni u luci. Zbog štrajka su zatvorene škole i apoteke, a državne bolnice rade samo za hitne slučajeve. Više desetina domaćih letova je otkazano, a mediji objavljuju samo važne vesti.

Sindikati su pozvali na 24-časovni štrajk u znak protesta zbog povećanja penzija i predstojećih reformi penzionog sistema. Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta u vrednosti od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične zajmove, kako bi ispunila zahteve kreditora i dobila rate pomoći i pristup fondovima za pomoć bankama.

Grčkoj nije odobrena rata od dve milijarde evra na nedavnom sastanku evrozone jer kreditori smatraju da vlasti u Atini nisu još primenile prvu seriju traženih reformi koje se odnose na zaplenu imovine. Veliki porast nenaplativih zajmova usled finansijske krize pojavio se kao jedno od ključnih pitanja u pregovorima Grčke i kreditora. Kreditori navode da treba olakšati zaplenu kuća kako bi banke mogle da očiste loše zajmove, dok je vlada zabrinuta da bi time veliki broj ljudi bio suočen s izbacivanjem.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.