Haftar u iznenadnoj poseti Grčkoj

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haftar u iznenadnoj poseti Grčkoj

Komandant libijskih pobunjenika Halifa Haftar počeo je u Atini sastanke s grčkim zvaničnicima, u pokušaju da parira međunarodno priznatoj vladi Libije.

Haftar koji je sinoć došao u iznenadnu posetu Atini, danas se prvo sastao s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

On će danas razgovarati i s premijerom Grčke Kirijakosm Micotakisom i drugim visokim zvaničnicima.

Haftar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je došao u Grčku uoči samita u Berlinu za vikend čiji je cilj obustavljanje sukoba u naftom bogatoj Libiji, razorenoj građanskim ratom.

Turska, koja je obećala da će poslati vojnike da podrže vladu Libije u borbi protiv Haftarove ofanzive, u sporu je s Grčkom zbog prava na bušenje nafte i gasa u Istočnom Mediteranu.

Ankara i Tripoli su u novembru potpisali kontroverzni dogovor o morskoj granici na Istočnom Mediteranu, suprotstavljajući se ranijim sporazumima Grčke, Kipra, Egipta i Izraela.

Micotakis, koji nije pozvan na berlinski samit, upozorio je da će Grčka iskoristiti pravo veta kao članica EU da blokira sporazum o Libiji ako dogovor te zemlje i Turske o morskoj granici ne bude poništen.

Oko hotela u centru Atine u kojem je Haftar odseo pojačane su bezbednosne mere.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.