Gruško: Ne mešamo se u grčke stvari

Izvor: RTS, 15.Jan.2019, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruško: Ne mešamo se u grčke stvari

Moskva se ne meša u unutrašnje stvari Atine u situaciji u vezi sa imenom Makedonije, ali će nastaviti da iskazuje mišljenje o tom pitanju pošto ono podleže nadležnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je za "Tas" zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško kao odgovor na pitanje u vezi sa optužbama o mešanju Moskve. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ruski diplomata Aleksandar Gruško je rekao da je jučerašnji komentar ruskog Ministarstva spoljnih poslova kojim se osuđuje odluka makedonskog parlamenta da promeni ustav kako bi došlo do promene imena zemlje predstavljaju suštinsku ocenu o tome "kako su pregovori (između Atine i Skoplja o preimenovanju Makedonije) tekli, pod čijim međunarodnim pritiskom" i o mešanju bez presedana koje je pokazao Zapad u postizanju potpuno jasnih geopolitičkih ciljeva.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke juče je poručeno da saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova o odluci makedonskog parlamenta da promeni ime te zemlje ne uzima u obzir koordinisane i efektivne demokratske funkcije institucija u Grčkoj.
"Grčki ustav ima eksplicitne zakone koji regulišu svaki mogući događaj unutrašnjepolitičkog poretka, a koji ne podležu komentarima trećih lica", navodi se u reakciji grčkog ministarstva koje je prenela ANA.
Kako se ocenjuje u Atini, saopštenje ruskog ministarstva ne doprinosi istorijskom i prijateljskom odnosu koji uživaju Rusija i Grčka i njihovi narodi.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da je makedonskom parlamentu odluka o promeni imena te zemlje nametnuta spolja i ne odražava volju naroda, uz zaključak da bi ovo pitanje trebalo da razmotri Savet bezbednosti UN.
"Ovo što vidimo je nastavak procesa veštačke promene imena države koja je nametnuta spolja s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što pre", navodeno je u saopštenju koje je preneo Tas.
Rusko ministarstvo podseća da je 11. januara makedonski parlament izglasao ustavne amandmane o promeni imena zemlje u skladu sa Prespanskim sporazumom, čime je, napominju, prekršen makedonski zakon. 
Podsećaju i da predsednik Makedonije, ali i većina stanovništva odbacuju Prespanski sporazum, ali se to ignoriše. 
U saopštenju se, takođe, skreće pažnja na nastavak protestnih okupljanja u Skoplju i drugim makedonskim gradovima što, smatraju, govori o polarizaciji društva, pominje se ostavka grčkog ministra odbrane, te opasnost po stabilnost i bezbednost na Balkanu, a sve to kao posledica Prespanskog sporazuma. 
Moskva u saopštenju sugeriše da je to i pitanje za Savet bezbednosti UN, pozivajući se na Član 3 Rezolucije 845 SB UN.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.