Izvor: Prva.rs, 21.Feb.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju dobio mural (FOTO)

Fotografija murala objavljena je na društvenim mrežama, ali nije poznato kada je on urađen, niti gde se nalazi.
Na muralu se vidi Ricudisov lik, a u pozadini su zastave Grčke i Srbije.
Podsećamo, patrijarh srpski Irinej odlikovao je krajem januara Ricudisa ordenom Svetoga cara Konstantina.
"Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao je u Jadransko >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju", rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.
Zbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog dela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dve i po godine zatvora i izdržao je kaznu.

"Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i posle svega imao je toliko savesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno reči da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve - ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko delovanje", rekao je patrijarh Irinej.
Ricudis je tada izjavio da je za njega velika čast da primi orden, da je duboko ganut, ali i da smatra da nije dostojan ukazane časti i da je trebalo "svu čast da ima srpski narod".
"Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama", rekao je Ricudis.
Izvor: b92.net
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.