Grigorije Jefimovič Raspućin − mistik, moćnik ili monah?

Izvor: Studnel.com, 30.Dec.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grigorije Jefimovič Raspućin − mistik, moćnik ili monah?

Raspućin je rođen 10. januara 1869. godine u Sibiru i o njegovom detinjstvu se ne zna mnogo. Kada je odrastao, proveo je tri meseca u jednom manastiru, a onda otišao na proputovanje u Grčku i Jerusalim. Nakon povratka, u Sankt Peterburgu je postao poznat kao starec − mudrac i iscelitelj. Uprkos popularnom verovanju, Raspućin nije bio ni monah, ni sveštenik Ruske pravoslavne crkve. Bio je mistik čije se ime često povezivalo sa zabranjenom hrišćanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << sektom Klisti. Sa zvaničnom crkvom je čak bio u sukobu, jer je smatrao da je greh sastavni deo čoveka i da se povezanost sa bogom, zapravo, ostvaruje kroz greh.
U isto vreme, jedini sin carske porodice Romanov, mali Aleksej Romanov, dobija simptome hemofilije koju je nasledio od svoje babe, kraljice Viktorije. Očajna carica Aleksandra obraća se Raspućinu, za koga se verovalo da leči molitvom. Nakon što je svoju ruku položio na Aleksejevo čelo, careviću je navodno postalo bolje. To je dovelo do toga da je za relativno kratko vreme Raspućin postao čovek od poverenja, lični prijatelj i savetnik carske porodice, pri čemu je najveći uticaj imao na caricu, što je dosta koristio.

Foto: www.astrozmaj.com
Svoj uticaj na caricu je naročito učvrstio za vreme Prvog svetskog rata, kada je cara ubedio da Rusija može pobediti samo ako on ode na bojište. Car ga je poslušao, što se pokazalo kobnim po Rusiju, ali je Raspućinu ostavilo prostora da ojača uticaj na caricu. Upravo taj uticaj doveo je i do njegove smrti.
Iako je upozoravan da se sprema zavera protiv njega, Raspućin je otišao na večeru kod Feliksa Jusupova sa grupom plemića. Iako mu je u kolačima i vinu servirano dovoljno cijanida da ubije pet osoba, Raspućin nije reagovao. Plemići su tada povadili pištolje i pucali mu u srce. Nakon što ni to nije uspelo, vezali su ga i pucali u njega još dva puta, a onda ga bacili u ledenu Nevu. Njegovo telo nađeno je nekoliko dana kasnije, a rezultati obdukcije pokazali su da se borio do poslednjeg daha i da je umro od davljenja. Do danas nije razjašnjeno kako je preživeo toliku količinu cijanida i tri metka. Ostalo je zapamćeno da je na dan svoje smrti rekao:
Oni će me ubiti i onda presto neće trajati ni tri meseca.
Dve godine kasnije, carsku porodicu streljali su boljševici.
Izvori: znanje.org, istorijazasve.wordpress.com.


na danasnji dangrigorije jefimovic raspucinraspucinrusijabiografija
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.