Grčkom vladaju tri  dinastije

Izvor: Blic, 19.Jul.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčkom vladaju tri dinastije

ATINA - Tokom predizborne kampanje u Grčkoj 2009, mediji su pitali građane šta je potrebno da bi se postalo premijer. Uobičajeni odgovor je glasio „biti sin, unuk ili rođak bivšeg premijera ili predsednika“. Građani Grčke, piše “Dojče vele”, aludirali su na političke dinastije te zemlje koje, kako Grci često kažu, „vladaju ovom zemljom“.

Danas se na vlasti u Grčkoj smenjuju dinastije Papandreu i Karamanlis, dok glavnu ulogu u konzervativnoj partiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nova demokratija zauzimaju deca bivšeg premijera Micotakisa.

Inače, u Grčkoj je i dalje nemirno. U znak protesta protiv vladinih reformi, u Atini je juče održan štrajk taksista koji su svojim vozilima blokirali prilaze aerodromu i glavnoj luci. Povod za 48-časovni štrajk bila je odluka vlade da liberalizuje poslovanje u ovoj oblasti zbog čega će taksisti dobiti veću konkurenciju. U isto vreme, govoreći o krizi, nemačka kancelarka Angela Markel nije odbacila restrukturiranje grčkog duga i upozorila je da će prisustvovati vanrednom samitu evrozone samo ako budu donete konkretne odluke. "Pokušavamo da učinimo sve da izbegnemo nešto još teže (poput uključivanja privatnih kreditora). Ali jasno kažem, uključivanje kreditora pokazuje da već imamo poseban problem s Grčkom", rekla je Merkelova.

DINASTIJA MICOTAKIS

- Jedan od najvećih grčkih državnika Elefterios Venizelos ima svog porodičnog naslednika. Bivši premijer Grčke Konstantinos Micotakis je njegov rođak. Njegova baba bila je Venizelosova rođena sestra.

-Već sa 28 godina Micotakis je postao poslanik, 1946. Do sredine 60-ih godina prošlog veka, on je postao uticajna ličnost grčke politike. Rivalitet između Micotakisa i Papandreuovog sina Andreasa se preneo i na partijski život netrpeljivošću između Nove demokratije i Pasoka. Sledio je vojni puč i diktatura, koja je trajala do 1974.

-Micotakis je svoju političku rehabilitaciju doživeo tek tokom 80-ih godina prošlog veka, da bi potom 1989. postao premijer.

-Njegova deca, školovana u inostranstvu, i danas su uticajne ličnosti u Grčkoj. Sin Kirjakos je poslanik u skupštini i značajna ličnost Nove demokratije, dok je ćerka Dora Bakojani bila gradonačelnica Atine i ministarka spoljnih poslova.

DINASTIJA KARAMANLIS

- Porodica Karamanlis je do sada dala dva državnika. Obojica se zovu Konstantinos. Grci među njima prave razliku tako što starijeg nazivaju Konstantinos, dok mlađeg zovu Kostas.

-Učiteljev sin sa severa Grčke, Konstantinos Karamanlis je započeo svoju političku karijeru već sa 29 godina, 1936, kao poslanik u grčkoj skupštini. Nakon Drugog svetskog rata postao je ministar poljoprivrede, da bi nakon jedne decenije bio imenovan za premijera Grčke. Političke krize i sukobi sa grčkim kraljem su ga primorali u izgnanstvo 1967.

-U Grčku se vratio tek sedam godina docnije kao novoimenovani premijer. Njegov bratanac Kostas imao je manje spektakularnu karijeru od svog strica. Njegov izbor za predsednika konzervativne Nove demokratije 1997. godine je bio diskutabilan. Za premijera Grčke izabran je 2004. godine.

-Njegov mandat obeležen je nemirima u centru Atine zbog prekomerne upotrebe sile policije 2007. Početak ekonomske krize u Grčkoj označio je kraj njegove političke karijere.

DINASTIJA PAPANDREU

- Priča te porodice počinje na Peloponezu sa protinim sinom Jorgosom. Početkom Prvog svetskog rata on se u političkim krugovima istakao kao zagovornik ulaska Grčke u rat na strani saveznika. U oslobođenu Grčku se vraća kao premijer.

-Jorgos Papandreu je u istom periodu ušao i u sukob sa svojim sinom Andreasom, potonjim premijerom, koji je zagovarao radikalnije socijalističke mere. Sukob sa kraljem ga je ipak koštao vlasti, a Grčku demokratije jer je uvedena diktatura.

-Jorgos Papandreu je umro 1968. Njegova sahrana bila je povod za masovno iskazivanje nezadovoljstva huntom.

-Jorgosov sin Andreas, harvardski student i profesor na Berkliju, za razliku od oca bio je pobornik radikalnijih pristupa. Osnovao je Panhelensku uniju socijalista, Pasok. Prvi put postaje premijer 1981. i odmah je započeo sa merama nacionalizacije.

-Međutim, ekonomski skandali su ga koštali funkcije. Nakon kratke Micotakisove vlade, Andreas Papandreu se vraća u premijersku fotelju 1993, sve do smrti 1996. Andreasov sin Jorgos, sadašnji premijer Grčke, krenuo je putem svoga oca.

Povezane vesti: Papandreu: Vreme je da se Evropa probudi Osam evropskih banaka palo na stres-testu MMF: Grčkoj potrebna nova pomoć EU od 71 milijarde evra Ministri zabrinuti da Italija ne doživi scenario Grčke Ministri evrozone odobrili isplatu rate kredita Grčkoj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.