Grčki parlament raspravlja o sporazumu o imenu Makedonije

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki parlament raspravlja o sporazumu o imenu Makedonije

Grčki parlament počeo je danas plenarnu raspravu o sporazumu s Makedonijom koji treba da doprinese normalizaciji odnosa dve zemlje.

Glasanje o takozvanom sporazumu iz Prespe kojim se rešava decenijski spor sa Skopljem oko imena Makedonije očekuje se u četvrtak uveče.

Protivnici sporazuma najavili su niz uličnih protesta u Atini i Solunu u vreme rasprave i glasanja u parlamentu.

Tokom demonstracija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << protiv sporazuma u nedelju u Atini male grupe demonstranata sukobile su se s policijom.

Sporazum predviđa da ime Makedonije bude promenjeno u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU.

Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje.

Zbog sporazuma s Makedonijom raspala se i vladajuća koalicija u Grčkoj, ali je vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle srede izglasano poverenje u parlamentu.

Sporazum nailazi na jako protivljenje u obe zemlje, i njegovi protivnici optužuju svoje vlade da su dale suviše ustupaka drugoj strani.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Blokiraće CEO GRAD: Danas protesti u Atini zbog sporazuma sa Skopljem

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2019, 01:34

Organizatori prošlonedeljnog protesta u Atini protiv ratifikacije Sporazuma iz Prespe, koji je Grčka lane potpisala sa Makedonijom, pozvali su na protest koji će biti održan danas, uoči glasanja o ratifikaciji ovog sporazuma u grčkom parlamentu...Organizatori protesta zakazali su okupljanje u 19...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.