Grčka želi posredovanje UNESKO-a

Izvor: Beta, 15.Okt.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka želi posredovanje UNESKO-a

ATINA, 15. oktobra 2014. (Beta-AP) - Nakon više od sto godina bezuspešnog lobiranja Grčka svoje nade da će uspeti od Britanije da povrati mermerne skulpture s Partenona polaže u posredničke napore agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Grčki ministar kulture Kostas Tasulas izjavio je u sredu da je UNESKO pozvao Britaniju da razmisli o jednogodišnjem postupku posredovanja kako bi se rešio najpoznatiji spor o kulturnom nasledju u svetu.

Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << tvrdi da je deo friza s Partenona, koji je izgradjen u 5. veku na Akropolju, ilegalno prebačen u Veliku Britaniju početkom 19. veka.

Britanski muzej, u kojem je friz izložen, i britanske vlasti uzvraćaju da je za taj vredni arheološki nalaz bolje da bude pohranjen u Londonu.

Tim londonskih advokata, medju kojima i supruga glumca Džordža Klunija, Amal Kluni, doputovao je u utorak u Atinu kako bi grčkim vlastima izložili predloge o načinu povratka mermernih skulptura Partenona iz Britanskog muzeja.

Advokati su predložili i da se grčka obrati medjunarodnom sudu ako posredovanje UNESKO bude neuspešno, ali se Tasulas, kako prenosi AP, nije saglasio s tom opcijom.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Grčka se nada povratku blaga sa Partenona

Izvor: Blic, 15.Okt.2014

Nakon više od jednog veka jalovog lobiranja, Grčka se nada da će posredstvom UNESKO-a konačno uspeti da iz Velike Britanije vrati mermerne skulpture sa Partenona...Grčki ministar kulture Kostas Tasulas izjavio je danas da je Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO)...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.