Grčka važan ekonomski partner

Izvor: RTS, 01.Apr.2011, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka važan ekonomski partner

Grčka drugi po redu investitor u Srbiji, izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Spiros Kuvelis naglasivši da Grčka namerava da podstakne biznismene da još više ulažu u Srbiju.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Spiros Kuvelis poručio je da je Grčka drugi po redu investitor u Srbiji, da su grčke banke "veoma snažno prisutne u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji". Namera grčke Vlade je da animira biznismene da još više ulažu u Srbiju, istakao Kuvelis.

Kuvelis je izjavio u Beogradu da su privrednici iz te zemlje zainteresovani za ulaganja u Srbiji u sektore energetike, pre svega obnovljivih izvora energije, infrastrukture, proizvodnje ali i za unapređenje turizma.

Zamenik ministra Kuvelis, koji je nadležan za pitanja razvojne pomoći i međunarodne ekonomske saradnje izjavio je da će se tokom dvodnevne zvanične posete Srbiji sastati sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem i drugim zvaničnicima.

Teme razgovora su mogućnosti traženja različitih investicionih modela za potencijalne grčke ulagače ali i saradnja u nizu drugih oblasti.

Prema Kuvelisu, Grčka je do sada investirala u Srbiji 2,6 milijarde evra, a više od 250 kompanija iz te zemlje ovde omogućile su posao za više od 25.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, Grčka je investirala u sektor bankarstva, telekomunikacija, a namera je da se taj obim investicija proširi i u druge sektore.

"Mi želimo da dalje ojačamo saradnju i da privučemo što je moguće više investitora iz Grčke, ali i da ulaganja teku u suprotnom pravcu kako bi imali podjednaku dobit za obe strane", rekao je Kuvelis.

"Tragamo za novim načinima ne samo bilateralne saradnje, već i saradnje u oblasti investicija, industrijskoj proizvodnji i trgovini", rekao je ministar Kuvelis.

Jake ekonomske veze dve zemlje

Kuvelis je ocenio da su veze Srbije i Grčke jake, ali da ekonomska razmena u 2010. koja je iznosila svega 324 miliona evra "ne ohrabruje" pa bi je trebalo poboljšati.

Kuvelis se osvrnuo i na primenu "Helenik plana", kroz koji vlada Grčke namerava da u Srbiji investira 100 miliona evra, pre svega u južni krak Koridora 10.

Zamenik ministra je naveo da realizacija "Helenik plana" ide po planu i da neće biti zastoja u njegovoj primeni i pored toga što je tu zemlju pogodila ekonomska kriza.

"Grčka želi kroz infrastrukturne projekte da podrži izglede za integraciju Srbije u Evropsku uniju, do čega je vladi u Atini veoma stalo", rekao je Kuvelis.

Kuvelis je istakao da iz Grčke donosi dobre vesti jer se u zemlji uspešno primenjuje program reforme za izlazak iz krize u kojoj se našla zbog visokog budžetskog deficita.

"Izašli smo iz najtežeg perioda", rekao je Kuvelis.

Prema Kuvelisu, već godinu dana se primenjuje restriktivan program zahvaljujući kome je država već počela da smanjuje rashode u budžetskoj kasi.

Očekuje se će zamenik ministra Kuvelis sutra posetiti Kulu Nebojšu, u kojoj je ubijen grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere, a koja je uveliko obnovljena zahvaljujući grčkoj donaciji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.