Grčka ukinula zabranu davanja krvi homoseksualcima, posle 45 godina diskriminacije

Izvor: B92, 11.Jan.2022, 13:51

Grčka ukinula zabranu davanja krvi homoseksualcima, posle 45 godina diskriminacije

Muškarci koji su imali istopolne seksualne odnose sada mogu da daju krv u Grčkoj, nakon ukidanja decenijama stare zabrane. Ministar zdravlja Tanos Plevris i njegova zamenica Mina Gaga potpisali su juče ministarsku uredbu o novom obrascu koji potencijalni davaoci krvi moraju da popune, preneo je grčki list Katimerini.

Novi dokument uklanja homoseksualne radnje sa liste kriterijuma koji zabranjuju davanje krvi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On će stupiti na snagu po objavljivanju u Vladinom glasniku. Postojeći dokument o davanju krvi zabranjivao je davanje krvi svakom muškarcu koji je imao seksualne odnose sa drugim muškarcem u bilo kom trenutku od 1977. godine.

Mnoge zemlje su uvele kontrolu davanja krvi nakon epidemije side osamdesetih, kada je zaražena krv, koju su davali korisnici droga i zatvorenici, kontaminirala zalihe.

Grčka je bila jedna od retkih zemalja koja je uvela zabranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.