Grčka ukinula univerzitetski azil, studenti protestovali

Izvor: RTS, 09.Avg.2019, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka ukinula "univerzitetski azil", studenti protestovali

Grčki parlament ukinuo je zakonsku odredbu po kojoj su fakulteti bili zone u koje policija nije mogla da ulazi.
Dok vlasti objašnjavaju odluku o ukidanju zakonske odredbe kao borbu protiv bezakonja, kritičari je osuđuju kao suzbijanje demokratije.

To je jedan od prvih poteza nove konzervativne vlade na čelu sa Novom demokratijom, prenosi Rojters.
Premijer Kirijakos Micotakis  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se zalagao za ukidanje ove odredbe kao pitanje javne bezbednosti.
"Ukidanje univerzitetskog azila znači zabranu delikventnog ponašanja na univerzitetima", rekao je Micotakis, prenosi ANA.
Konzervativci već dugo tvrde da je ideja o fakultetima kao utočištima odavno izgubila svoj smisao i da je zloupotrebljavaju kriminalci, kao i da se profesori žale na nasilje i trgovinu drogom.
Zakon koji je bezbednosnim snagama branio da prilazi univerzitetima izrađen je 1982. godine kao odgovor na odluku grčkih pukovnika da pošalju tenk koji se probio kroz kapije Atinske politehnike 17. novembra 1973. godine. Tom prilikom život su izgubila 23 studenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grčka ukinula "univerzitetski azil", policija sada može da uđe na fakultete

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2019

Grčki parlament ukinuo je zakonsku odredbu po kojoj su fakulteti bili zone u koje policija nije mogla da ulazi...Dok vlasti odluku objašnjavaju kao borbu protiv bezakonja, kritičari je osuđuju kao suzbijanje demokratije...To je jedan od prvih poteza nove konzervativne vlade na čelu sa Novom demokratijom....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.