Izvor: B92, 19.Maj.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka se nada rešenju spora o imenu

Skoplje -- Ambasadorka Grčke u Makedoniji Aleksandra Papadopulu nada se da će spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije biti rešen do juna.

"Grčka ima interes da Makedonija postoji kako stabilna zemlja i da se ne raspadne", rekla je Papadopulu u obraćanju studentima privatnog univerziteta FON u Skoplju.

Ona je istakla da Grčka želi da Makednija bude "snažan i zdravi sused" i da je to interes Grčke.

"Spor oko imena je kao slon zatvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sobi - možete živeti s njim, ali treba da rešiti taj problem", rekla je ambasadorka Grčke.

Papadopulu je izrazila nadu da će se do rešenja doći do juna, a na pitanje da li je, ako rešenja ne bude, moguća još jedna grčka blokada, ona je odgovorila da ne treba razmišljati o scenariju koje niko od strana ne priželjkuje.

"Hajde da radimo na rešenju, to je najbolji pristup", rekla je Papadopulu.

Makeodnija i Grčka su pod snažnim pritiskom SAD i Evropske unije za brzo rešavanje problema sa imenom.

Premijeri Makeodonije i Grčke, Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu, imali su juče neformalan sastanak u Madridu, na kome su dogovoreni češći susreti. Gruevski je nakon toga izjavio da dve strane nisu ni bliže ni dalje od rešenja spora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.