Grčka se kreće ka izborima ovog vikenda

Izvor: Southeast European Times, 01.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka se kreće ka izborima ovog vikenda

Kampanja se zahuktava dok se političari nadmeću za mesta u parlamentu.

01/10/2009

Kristos Ringas za Southeast European Times iz Atine – 01/10/09

Grčki premijer Kostas Karamanlis iz vladajuće stranke Nove demokratije (ND), koji je na polovini svog drugog mandata, traži novi mandat na vanrednim izborima koji se održavaju u nedelju (4. oktobra).

Međutim, ako se trenutne ankete pokažu tačnim, glasanje bi moglo da znači pobedu za njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << glavnog političkog rivala Jorgosa Papandreua iz levičarske Panhelenske socijalističke unije (PASOK).

ND je već pretrpeo udar ranije ove godine, izgubivši od PASOK-a na izborima za Evorpski parlament. Stranka je dobila 32,68 odsto glasova, u odnosu na 36,75 procenata koliko je dobio PASOK.

Mada ta razlika nije bila dovoljna da bi socijalisti dobili dodatna mesta u EP, smatrana je jasnim dokazom premijerovih smanjenih političkih izgleda. Birači su kaznili ND zbog niza političkih skandala, kao i ekonomskih nedaća zemlje.

Trenutno ND ima jednu od najmanjih većina u parlamentu -- 151 od 300 mandata -- i malo prostora za manevre.

"Kada stranka ima 151 mandat, realno je da svaka oštrija konfrontacija sa nekim poslanikom može da dovede zemlju do izbora", rekao je Karamanlis za Real News u nedelju (27. septembra).

Posle dva neuspela pokušaja, Papandreu bi sada mogao da preuzme kormilo. Ali, čak i ako PASOK trijumfuje u nedelju, nejasno je da li će biti u stanju da ostvari potrebnu razliku kada su u pitanju poslanici. Prema grčkom izbornom sistemu, stranka može da dobije izbore, ali da i dalje nema jasnu parlamentarnu većinu.

U međuvremenu, značajan faktor mogao bi da postane cenzus od 3 odsto za zastupljenost u parlamentu. Manje stranke se bore da ispune taj uslov, a ankete pokazuju da će Siriza uspeti, ali Ekološki zeleni možda neće. Šanse PASOK-a za formiranje vlade mogle bi da zavise od njihovog učinka.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.