Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2018, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka protjerala ruske diplomate

ATINA - Grčka je protjerala dvojicu ruskih diplomata, a još dva su dobila zabranu ulaska u zemlju zbog "nelegalnih aktivnosti" i "miješanja" koje ugrožava "nacionalnu bezbjednost", piše list "Katimerini" pozivajući se na diplomatske izvore.

Atina je optužila ove diplomate za "pokušaje sakupljanja i širenja informacija, kao i podmićivanja državnih zvaničnika", navodi se u članku.

Isti izvori >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tvrde da Grčka želi da održi dobre odnose sa Rusijom i promoviše prijateljstvo između dvije zemlje, saradnju među vladama i civilnim akterima sa obje strane, prenio je "Sputnjik".

Oni kažu da se to može postići samo na osnovu pariteta i uzajamnog poštovanja suvereniteta i nezavisnosti dvije države, dodaje list.

"Katimerini" navodi da je Rusija pokušala da interveniše u sferi osjetljivih nacionalnih probema i interesa Grčke na Balkanu, posebno u vezi sa pitanjem naziva Makedonije.

"Diplomatski izvori naglašavaju da se odluka Atine odnosi isključivo na postupke ove četiri osobe, a ne na svekupan dobar odnos Grčke prema Rusiji", navodi grčki list.

U članku se dodaje da je izvor rekao da će bilo kakav "odgovor" od ruske strane rezultovati dodatnim uzvratnim koracima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Grčka protjeruje diplomate Rusije, Moskva uzvraća

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jul.2018

Grčka je odlučila da protera dve diplomate Rusije i zabrani ulazak za još dve zbog "ilegalnih radnji protiv državne bezbednosti", među kojima je i pokušaj da ugroze sporazum Grčke i Makedonije, postignut prošlog meseca, piše u sredu atinski list "Katimerini", pozivajući se na diplomatske izvore. Rusko...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.