Grčka protiv paketa-bombi

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka protiv paketa-bombi

Vlasti u Grčkoj uvele zabranu isporuke pošte u inostranstvo. Povod - eksplozivni paketi, koji su prethodnih dana stigli na adresu diplomatskih predstavnika u Atini i evropskih zvaničnika. Zbog paketa-bombe, adresiranog na italijanskog premijera, bolonjski aerodrom celu noć bio blokiran.

U Grčkoj je stupila na snagu 48-časovna zabrana isporuke pisama i pošiljaka u inostranstvo, nakon što su ekstremisti u toj zemlji, slanjem paketa-bombi, izazvali paniku širom Evrope. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Grčka policija otpočela je detaljnu proveru paketa, nakon što je bomba u utorak stigla do kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel. Još veću uzbunu izazvala je pošiljka, upućena na adresu premijera Silvija Berluskonija, koja je, nešto kasnije, pronađena na aerodromu u Bolonji.

Aerodrom je zatvoren po sletanju aviona u kome se nalazio paket-bomba, a blokada je trajala celu noć.

Moguće prisustvo eksploziva u avionu, koji je iz Atine leteo za Pariz, otkrila je privatna transportna firma "TNT", zahvaljujući proveri spiska pošiljki. Provera je uvedena posle otkrića drugih sumnjivih paketa poslatih iz Grčke.

Nakon što je utvrđeno da je u avionu pošiljka za premijera Italije, posadi je naređeno da hitno sleti.

Mali paket, težine oko dva kilograma, izgledao je kao pošiljka u kojoj je zapakovana knjiga. Kada je policija posebnim uređajem pokušala da otvori paket, on se zapalio. Tom prilikom, niko nije povređen.

Avion je trebalo da sleti u Parizu, a pošiljke prevezene u distributivni centar "TNT-a" u Liježu, u Belgiji, odakle bi paket za Berluskonija bio odnet za Rim.

Jedan paket-bomba, adresiran na predsednika Francuske Nikolu Sarkozija, zaustavljen je u ponedeljak u Atini, a drugi, adresiran na nemačku kancelarku Angelu Merkel, zaustavljen je i neutralisan u utorak u Nemačkoj.

Grčka policija je u ponedeljak i utorak presrela još osam paketa-bombi, adresiranih na ambasade u Atini. Od toga su tri paketa eksplodirala, a u eksplozijama nije bilo žrtve. Sinoć su na aerodromu u Atini neutralisana još dva sumnjiva paketa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.