Grčka proteruje libijskog ambasadora zbog sporazuma sa Turskom

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka proteruje libijskog ambasadora zbog sporazuma sa Turskom

Grčki zvaničnici saopštili su da će proterati ambasadora Libije u toj zemlji kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija, a koji se odnosi na morske granice nedaleko od Krita.
Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas rekao je da libijski ambasador ima 72 sata da napusti zemlju.

Dendijas je tursko-libijski sporazum nazvao "kršenjem međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prava mora i suverenih prava Grčke".
Grčka se odlučila na taj potez kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija. Sporazum se odnosi na eksploataciju energenata na Mediteranu, a njime se određuje pomorska granica dve zemlje blizu grčkog ostrva Krita. Turska je osudila odluku vlasti u Atini.
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ocenio je da proterivanje ambasadora zbog sporazuma nije zrelo ponašanje u diplomatiji. To je nečuveno, dodao je Čavušoglu.
Libijski ministar inostranih poslova Muhamed Sijala poručio je da je potez Grčke "neprihvatljiv".
Sporazum Turske i Libije izazvao je oštre reakcije Sjedinjenih Država, Rusije, EU, Izraela i Egipta. Kairo je sporazum nazvao "ilegalnim".
Mediji navode da na ovaj način Turci žele da zarobe egejska ostrva istočno od 25. meridijana u turskom kontinentalnom pojasu.
To bi zapravo značilo da ostrva Lemnos, Lezbos, Hios, Samos, Ikarija, Mikonos, Naksos, Paros i Santorini – nemaju nikakvu nadležnost nad morskim zonama izvan šest nautičkih milja od svojih obala.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.