Grčka pritiska ambasadore: Hitno podaci o vojnom sporazumu

Izvor: B92, 30.Nov.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka pritiska ambasadore: Hitno podaci o vojnom sporazumu

Grčko MSP pozvalo je na razgovor libijskog ambasadora povodom vojnog memoranduma Turske i Libije.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor libijskog ambasadora u Atini da bi od njega tražilo "informacije o sadržaju" vojnog memoranduma koji su potpisali Turska i libijska Vlada nacionalnog jedinstva, rekao je danas grčki diplomatski izvor.

Atina je izrazila "nezadovoljstvo" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povodom tog memoranduma i od libijskog ambasadora zatražila da dostavi podatke do 5. decembra, zapretivši da će "u suprotnom biti proteran".

Grčka vlada je u četvrtak iste informacije zatražila i od turskog ambasadora.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas će u nedelju putovati u Kairo gde će s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem razgovarati o "nedavnom razvoju događaja u istočnom Mediteranu na osnovu tursko-libijskog memoranduma", navodi se u saopštenju MSP Grčke.

Prema navodima iz Ankare, sporazum o "vojnoj i bezbednosnoj saradnji" koji su u sredu u Istanbulu potpisali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i šef libijske vlade Fajez el-Saraž jača "postojeći sporazum o vojnoj saradnji" i "veze između armija" Turske i Libije.

Međutim, neki grčki mediji su preneli da zbog sporazuma postoji opasnost od narušavanja grčkih "pomorskih zona".

"Potpisivanje tog memoranduma ne sme da naruši suverena prava trećih zemalja jer bi to bilo otvoreno kršenje međunarodnog pomorskog prava", rekao je u četvrtak portparol grčkog MSP.

Tursko-libijski memorandum je potpisan uprkos oktobarskom pozivu Arapske lige svojim članicama da više ne sarađuju s Ankarom i da snize nivo diplomatskog predstavljanja u Turskoj nakon pokretanja ofanzive protiv sirijskih Kurda.

Fajez el-Saraž uživa podršku Turske i Katara, a naklonjena mu je i Italija, nekadašnji kolonijalni vladar Libije. Njegovog rivala Halifu Haftara, koji od aprila predvodi ofanzivu na Tripoli, podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati a politički ga podržavaju i SAD i Rusija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.