Grčka povlači ambasadora iz Moskve

Izvor: Vostok.rs, 11.Avg.2018, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka povlači ambasadora iz Moskve

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke povlači ambasadora Andreasa Friganasa iz Moskve, saopštio je za RIA Novosti izvor u grčkom ministarstvu.

„Doneta je takva odluka. Lično ju je doneo ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas", rekao je sagovornik agencije.

Po njegovim rečima, u narednim danima Andreas Friganas će se vratiti u Atinu, a u Moskvu će biti poslat drugi ambasador, ali je za sada nepoznato kada će se to desiti.
 
Za sada nema zvaničnog saopštenja MSP-a Grčke.

Ruski senator Aleksej Puškov veruje da je povlačenje grčkog ambasadora Andreasa Friganasa iz Moskve "neprofitabilan" korak za Atinu.

"Povlačenje ambasadora je uvek hitna mera. Ako Grčka zaista odluči da povuče svog ambasadora iz Moskve, onda verujem da je Atina postala uznemirena, a ovaj korak nije povoljan za samu Grčku, a Atina neće imati koristi od pogoršavanja odnosa sa Rusijom", napisao je senator na svom tviter nalogu.

Otzыv posla - эto vsegda črezvыčaйnaя mera. Esli Greciя deйstvitelьno rešila otozvatь svoego posla iz Moskvы, to polagaю, čto v Afinah pogorяčilisь. Эtot šag nevыgoden prežde vsego samoй Grecii. Afinы ničego ne vыigraюt iz-za obostreniя otnošeniй s Rossieй.
— Alekseй Puškov (@Alexey_Pushkov) August 10, 2018
Povlačenje ambasadora se dešava u trenutku krize u diplomatskim odnosima dveju država, nakon uzajamnog proterivanja ambasadora.

Pogoršanje odnosa između Grčke i Rusije započelo je u julu, kada je objavljena odluka Atine da protera dvojicu ruskih diplomata i da još dvojici zabrani ulazak u zemlju. Prema grčkim medijima, grčke vlasti su optužile Rusiju da se mešala u unutrašnje poslove zemlje i ilegalne akcije protiv nacionalne bezbednosti.
 

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.