Grčka ponovo u generalnom štrajku

Izvor: B92, 29.Jun.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka ponovo u generalnom štrajku

Atina -- Iako Grci ne žele da rade duže, ali ni da primaju manje, vlada ne odustaje od namere da sprovede opsežnu reviziju državnih troškova.

U Grčkoj je za danas najavljen generalni štrajk protiv predloženih reformi rada i penzionog sistema, zbog koga neće raditi javne službe.

Tokom štrajka u bolnicama će biti samo dežurno osoblje, dok će škole, poreske uprave i opštinske službe biti zatvorene. Novine neće biti štampane, a elektronski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji neće emitovati vesti, jer će se štrajku pridružiti i najveći novinarski sindikat.

Oko 100 letova u domaćem saobraćaju biće otkazano, dok kako je najavljeno, međunarodni letovi ne bi trebalo da budu ugroženi. Vozovi neće saobraćati, a javni prevoz u Atini funkcionisaće otežano.

Još uvek nije poznato da li će se štrajk odraziti i na trajekte, koji su važno prevozno sredstvo do ostrva u Egejskom moru.

Dva najveća grčka sindikata oštro se protive najavljenom vladinom predlogu za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, kao i najavljenoj meri koja će omogućiti poslodavcima da lakše otpuste zaposlene.

Najveći sindikati sa milionskim članstvom kreću u novu seriju štrajkova i protestnih mitinga, najavljujući borbu, sve dok vlada ne odustane od nacrta novog zakona o penzijskom i socijalnom osiguranju koji donosi značajno tanje "čekove” i produženje starosne granice za odlazak u penziju.

Parlament bi danas trebalo da počne raspravu o predloženim reformama, a očekuje se da ona traje više od nedelju dana i da predložene mere budu usvojene.

Grčka se nalazi u velikoj budžetskoj i dužničkoj krizi, a prošlog meseca je izbegla bankrot samo zato što je primila prvu tranšu pomoći od 110 milijardi evra od EU i Međunarodnog monetarnog fonda. Atina je zauzvrat usvojila oštre mere štednje, smanjivši penzije i plate, a povećavši poreze.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.