Grčka ostrva preplavljena migrantima

Izvor: Mondo, 27.Nov.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka ostrva "preplavljena" migrantima

Dvostruko više migranata i izbeglica trenutno je na grčkim ostrovima u blizini Turske i koja su prva "na udaru" talasa migranata, prenosi MIA.

Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Ministar za migracijsku politiku Grčke Dimitris Vicas želi da poboljša "sliku" na ostrvima Lezbos, Samos, Hios, Leros i Kos i zato prebacuje migrante i izbeglice sa ovih ostrva u druge delove Grčke.

Iz resornog ministarstva navode da će ove mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << doprineti razbijanju mreže krijumčara i da će biti od pomoći onima koji pristižu u Grčku.

Grčki ministar za migracije je u dvodnevnoj poseti severnom delu zemlje kako bi direktno pogledao situaciju sa migrantima i izbeglicama.

"U sadašnjoj fazi glavna briga ministarstva da se smanji pritisak na ostrva i taj plan veoma dobro napreduje. Drugi je problem pristizanje novih migranata i izbeglica", naveo je Vicas i dodao da je broj pristignutih migranata iz Evrosa tri puta uvećan u 2018. godini.

Nagli skok broja migranata u Grčkoj

Takođe, napomenuo je da postoje dva otvorena pitanja koja moraju da se rešavaju.

LEZBOS: Grci ne žele migrante, sukobi (VIDEO)

"Najpre moramo da zbrinemo i završimo procedure sa onima koji pristižu, a s druge strane moramo da razbijemo mreže krijumčara", rekao je ministar Vicas i dodao da je saradanja s Turskom dobra.

Na grčkim ostrvima Lezbos, Samos, Leros i Kos, prema zvaničnim podacima grčke vlade, zaključno sa 25. novembrom, smešteno je 15.718 izbeglica i migranata, dok prostorije koji su predviđene za njih imaju kapacitet od 9050 mesta.

Prema rečima ministra Vicasa, najteža situacija je na ostrvu Samos, gde u prihvatnom centru ima mesta za 648 ljudi, a trenutno ih je 3.817.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Turska

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.