Grčka namerava da ukloni sveštenike sa platnog spiska vlade

Izvor: RTS, 07.Nov.2018, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka namerava da ukloni sveštenike sa platnog spiska vlade

Vlada Grčke i Ortodoksna crkva postigle su uslovni sporazum da se oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja ukloni sa platnog spiska vlade, čime se otvara put ka jasnijem razdvajanju crkve i države.
Sporazum su postigli grčki premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, i po njemu će država u buduće isplaćivati subvenciju posebnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crkvenom fondu za isplatu plata sveštenika, prenosi Rojters.
Sporazum takođe predviđa rešenje višedecenijskog spora oko imovine između grčke države i crkve, koja je jedan od najvećih vlasnika nekretnina u zemlji.
Grčki kreditori su dugo pokušavali da nagovore vladu da proda imovinu i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.
Prema postojećem sistemu, plate sveštenika (oko 200 miliona evra godišnje) isplaćuju se direktno iz državnog budžeta, kao i zaposlenima u javnom sektoru.
Danas postignut sporazum mora da bude usvojen i na sednici vlade, u parlamentu,a treba da ga usvoje i crkveni velikodostojnici.
Udruženje grčkih sveštenika već je najavilo da će se suprotstaviti svakom pokušaju da im se ukine status državnih službenika.
Grčka pravoslavna crkva već vekovima ima vodeću ulogu u životu države i po ustavu pravoslavlje se smatra zvaničnom religijom.
Uslovni sporazum postignut danas poklapa se sa raspravom u parlamentu o ustavnim promenama, prenosi britanska agencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka uklanja sveštenike sa platnog spiska vlade

Izvor: Radio 021, 07.Nov.2018

Vlada Grčke i Ortodoksna crkva postigle su uslovni sporazum da se oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja ukloni sa platnog spiska vlade, čime se otvara put ka jasnijem razdvajanju crkve i države...Sporazum su postigli grčki premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, i po njemu će država...

Nastavak na Radio 021...

Prvi korak ka odvajanju crkve od države u Grčkoj

Izvor: Večernje novosti, 07.Nov.2018

Sporazumom grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i arhiepiskopa Jeronimosa Vlada Grčke i pravoslavna Arhiepiskopija atinska i sve Grčke otvorili su put ka razdvajanju crkve i države sporazumom grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i arhiepiskopa Jeronimosa da se oko 10.000 sveštenika...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.