Grčka na nogama zbog Netfliksove serije: Aleksandar Veliki nije bio homoseksualac FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 18:54

Grčka na nogama zbog Netfliksove serije: "Aleksandar Veliki nije bio homoseksualac" FOTO/VIDEO

Serija "Aleksandar: Stvaranje boga" sa Bakom Brejvejtom u glavnoj ulozi, suočava se sa oštrim kritikama grčkih medija, ministarstva kulture, kao i parlamenta.

Ministarka kulture Lina Mendoni kritikovala je Netfliks zbog "izuzetno loše fikcije" koja je "bazirana na istorijskim netačnostima".

Ministarka Mendoni se pridružila kritikama jednog grčkog lista koji je okrivio prethodnu adaptaciju priče o Aleksandru Velikom za pokretanje "propagandne kampanje" da je Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio homoseksualac.

Komentar u listu "Eleftheros tipos" optužuje film Olivera Stouna iz 2004. sa Kolinom Farelom i Andželinom Džoli, za širenje ideje da je makedonski kralj imao homoseksualne odnose.

U grčkom parlamentu, lider ekstremno desne pravoslavne stranke Niki, Dimitris Natsiou, nazvao je novu Netfliksovu seriju "očajnom, neprihvatljivom i neistorijskom". Dodao je da nema osnova za pretpostavku da je Aleksandar Veliki bio homoseksualac.

Lina Mendoni je odgovorila da stil režisera odražava "nemarnost" i dodala da iz drevnih tekstova nikada nije bilo naznaka da je odnos između makedonskog kralja i Hefaistiona išao "izvan granica prijateljstva".

Ipak, ministarka kulture je dodala da je koncept ljubavi kroz vekove uvek bio "širok i višedimenzionalan" i naglasila da moderno društvo ne može nametati svoje norme drevnim civilizacijama.

Iako je kritikovala seriju, istakla je da grčka vlada neće preduzeti mere protiv striming giganta jer bi to bilo "neustavno". Napomenula je da grčki ustav štiti "slobodu umetnosti" i da bi sprovođenje takve akcije bilo jednako "cenzuri".

"Hteli to ili ne, inspiracija umetnika, lična interpretacija i sud pojedinaca očigledno ne mogu biti podložni regulativnom režimu i kontroli i ne može da ih okrivi sud. Ipak, ocenjuje ih svako od nas, ocenjuje ih međunarodna zajednica. Tako se ocenjuje i Netfliks", rekla je ona, prenosi Dejli mejl.

Istoričari se dugo sukobljavaju u pogledu određenja seksualne orijentacije Aleksandra Velikog, koja nije precizno navedena u antičkim tekstovima.

Jedan deo teksta koji se ponekad tumači kao ukazivanje na homoseksualnost jeste delo rimskog istoričara Kvinta Kurcija Rufusa, u kojem stoji da je majku Aleksandra mučilo to što se njen sin nije činio zainteresovanim za žene.

Tekst kaže: "Prezirao je telesna uživanja u toj meri da se majka brinula da neće moći imati potomstvo."

Tekstovi sugerišu da je majka Aleksandra Velikog dovela jednu ženu, Kaliksen, i zamolila ga da spava s njom, ali je on odbio.

Što se tiče odnosa Aleksandra sa Hefaistionom, Rufus je jednom napisao da je bio "najdraži kraljev prijatelj" koji je "znao sve njegove tajne".

Kada je Hefaistion preminuo, spisi kažu da je Aleksandar upao u period duboke žalosti i nije jeo nekoliko dana. Zatim je organizovao pogreb za njega u Vavilonu.

Međutim, kralj je tokom života bio u braku sa tri različite žene, a grčki filozof Plutarh je jednom izjavio da je Aleksandar imao odnose sa jednom ženom, Barsinom, nakon što ga je osvojila svojom lepotom i ljubavlju prema književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.