Grčka može da proda Državnu lutriju

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka može da proda Državnu lutriju

Atina -- Grčka ove godine može da proda samo državnu lutriju i olimpijski kompleks Helenikon, kako bi pribavila preko potrebni novac za uravnoteženje javnih finansija.

"Ostalo je još malo vremena u ovoj godini pa će samo te dve prodaje biti ostvarive, a preostale 23 biće odložene za 2013. godinu", izjavio je grčki ministar finansija Janis Sturnaras.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras je o prodaji razgovarao sa direktorom Razvojnog fonda grčke republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Konstantinosom Mitropulosom, prenela je u sredu grčka novinska agencija ANA.

Koaliciona vlada premijera Antonisa Samarasa zalaže se za masovnu privatizaciju u pokušaju da uveri međunarodne kreditore kako je Grčka na pravom putu i da je spremna da se priključi svetskoj ekonomiji.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su, u zamenu za pomoć koju pružaju Atini, zahtevali dalekosežne reforme, uključujući smanjenje uloge države u ekonomiji, kako bi bila promovisana privatna preduzeća.

Grčka vlada planira da, u okviru programa privatizacije, obezbedi oko 19 milijardi evra do 2015. godine.

Luke, aerodromi, bivši olimpijski lokaliteti, elektrane, su ponuđeni na prodaju 2010. godine kada je Atina primila prvi paket međunarodne pomoći, u nadi da će privatizacijom biti obezbeđeno 50 milijardi evra.

Međutim, kako je izvestila francuska novinska agencija AFP, te planove su ubrzo blokirali razjareni lobiji, moćni sindikati i, nedavno, nedostatak vlade tokom dvomesečnog izbornog procesa, koji je okončan 17. juna pobedom Samarasove "Nove demokratije".
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka: Malo vremena za privatizaciju

Izvor: Capital.ba, 12.Jul.2012

ATINA, Grčka ove godine može da proda samo državnu lutriju i olimpijski kompleks Helenikon, kako bi pribavila preko potrebni novac za uravnoteženje javnih finansija. “Ostalo je još malo vremena u ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.