Grčka kroz naš objektiv

Izvor: Megafon.co, 13.Sep.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kroz naš objektiv

Grčka je jedna od najposećenijih zemalja tokom leta. Ona je osim po letovalištima, poznata i po brojnim istorijskim ličnostima. Ovako izgleda deo Grčke koji smo ovog leta zabeležili kamerama naših telefona.
Stagira Stagira je bila grad u antičkoj Grčkoj i nalazi sena Halkidikiju, najpoznatiji kao rodno mjesto Aristotela. Osnovana je 655. godine p.n.e. od jonskih kolonista s otoka Andros.
 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << /> Filip II Makedonski je opsedao grad i srušio ga je. Međutim, kasnije je, u znak zahvalnosti za Aristotelovo podučavanje njegovog sina Aleksandra, Filip ponovno sagradio grad i u njemu naselio bivše stanovnike.
Atos Sveta Gora nalazi se na poluostrvu Halkidiki (Egejska Makedonija), tačnije na najistočnijem od tri poluostrva Halkidikija – Atosu. Atos je planina i poluostrvo.
Sedište je 20 pravoslavnih manastira i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Samo je monasima dozvoljeno da žive na Svetoj gori. A trenutno na njoj živi oko 2.000 monaha. Ženama je zabranjen ulazak na ostrvo, a muškarcima je potrebna dozvola monaha i jedinstvena viza.
Poluostrvo, istočni krak većeg poluostrva Halkidikija dugačko je 60 km, a širina mu je 7 do 12 km i ima površinu od 390 km², s planinom Atos, čije strme, gusto pošumljene padine, dosižu visinu do 2.033 m.
Kakovo Selo Kakovo je metoh manastira Hilandar, a u drugoj polovini 19. veka došlo je do nesuglasica između stanovnika tog mesta i Hilandara. Kakovo sa 1.500 hektara šume poklonio je Hilandaru jedan Turčin, u znak zahvalnosti što je njegova supruga zatrudnela jedući grožđe sa manastirske čudotvorne loze.
A kako da pričamo o ovoj zemlji, a da ne vidimo i prelepe plaže
Olimpijada – plaža Totos Uranopolis i Nea Vrasna

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.