Grčka kriza šteti i Portugalcima

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kriza šteti i Portugalcima

Lisabon -- Portugalija je danas platila nešto više kamatne stope na aukciji obveznica kojom je obezbeđeno 1,24 milijarde evra.

Kamata je porasla usled zabrinutosti tržišta oko najave grčkog premijera da će održati referendum po pitanju paketa finansijske pomoći.

Portugalija je jedna od najranjivijih zemalja evrozone i početkom godine je primila pomoć u iznosu od 78 milijardi evra.

Vladina agencija za dug je navela da su prinosi na tromesečne obveznice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porasli na 4,997 odsto sa 4,972 odsto iz prethodne slične aukcije. Tražnja je bila dvostruko veća u odnosu na ponudu, što je dobar znak u vreme zabrinutosti oko zainteresovanosti investitora za obveznice zaduženih zemalja.

Portugalija se bori sa recesijom, za koju analitičari prognoziraju da će se pogoršati sledeće godine, kada država povisi poreze i smanji plate gradjana. Vlada predviđa da će nezaposlenost 2012. dostići rekordnih 13,4 odsto.

Neki analitičari su upozorili da je zbog mera štednje, koje Međunarodni monetarni fond i evropske institucije zahtevaju od Portugalije u zamenu za finansijsku pomoć, toj zemlji jako teško da obezbedi novac koji joj je potreban da povrati fiskalno zdravlje.

Portugalski premijer Pedro Pasos Koeljo izjavio je da namerava da od zajmodavaca zatraži izmenu programa, ali nije precizirao kakve promene želi.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grčka kriza šteti i Portugalcima

Izvor: Capital.ba, 03.Nov.2011, 09:58

LISABON, Portugal je juče platio nešto više kamatne stope na aukciji obveznica kojom je obezbjeđeno 1,24 milijarde evra. Kamata je porasla usljed zabrinutosti tržišta oko najave grčkog premijera da će ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.