Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka izlazi iz krize uz skandale i štrajkove

Uprkos ponovnom generalnom štrajku, ministar finansija Janis Sturnaras smatra da Grčka trenutno ima „pojas za spasavanje”

Od našeg dopisnika

Atina – Dvodnevni generalni štrajk ponovo je paralisao je Grčku. U znak protesta zbog novog sporazuma sa međunarodnim kreditorima, koji podrazumeva dalje mere štednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i novi talas otpuštanja u državnim strukturama, štrajku su se odazvali zaposleni u javnom i privatnom sektoru.

Grčka je juče bila bez novina i informativnih emisija jer su se protestu pridružili i novinari. Brodovi su ostali u lukama, tako da nije bilo saobraćaja ka ostrvima, gradski transport u Atini je paralisan, kao i prigradski železnički prevoz... U štrajku su učitelji, bolnice rade samo za hitne slučajeve, a apoteke su zatvorene.

Vlada je, za razliku od dobrog dela nacije, zadovoljna dogovorom sa „trojkom” međunarodnih kreditora i činjenicom da je Evrogrupa odobrila 8,3 milijarde evra kredita koji će biti isplaćeni u tri rate. Ministar finansija Janis Sturnaras smatra da je od velikog značaja činjenica da su međunarodni kreditori ovakvu odluku doneli zbog, kako je rečeno, solidnih rezultata u sprovođenju strukturalnih ekonomskih i socijalnih reformi.

„U isto vreme, Grčka trenutno ima ’pojas za spasavanje’ vredan 11 milijardi evra koje mogu biti iskorišćene za smanjenje duga. Od sume od 50 milijardi koja je dodeljena Grčkoj za rekapitalizaciju banaka, do sada je potrošeno 25 milijardi, 14 je iskorišćeno za sanaciju banaka, a preostalih 11 milijardi evra predstavljaju ’pojas za spasavanje’ za grčki bankarski sistem. Ukoliko ne bude preke potrebe za trošenje u ovoj sferi, ova sredstva se mogu iskoristiti za smanjivanje zaduženosti”, izjavio je Sturnaras na pres-konferenciji.

Ministar finansija ističe da se situacija u grčkoj privredi polako normalizuje, da se prvi put beleži suficit u budžetu od 2,5 milijardi evra i da će veliki podstrek privredi doneti još jedna uspešna turistička sezona, na koju se, sudeći po prošlogodišnjim dobrim rezultatima, sa pravom računa.

U međuvremenu, neposredno pred lokalne i evropske izbore, Samarasova vlada se suočila sa novim skandalom. Generalni sekretar vlade, čovek koji je glavni savetnik Antonisa Samarasa i koji se samo njemu potčinjava, bio je primoran da podnese ostavku zbog optužbe za „mešanje u rad suda i tužilaštva”. Generalni sekretar Panajotis Baltakis dao je ostavku posle obelodanjivanja tajnih razgovora koje je vodio sa jednim od poslanika ultradesničarske partije „Zlatna zora”.

Posle optužbi vlade da je „Zlatna zora” neonacistička i kriminalna organizacija koju treba zabraniti i serije hapšenja njenih čelnika, jedan od poslanika partije publikovao je zapis razgovora sa generalnim sekretarom vlade koji se partiji izvinjava za hapšenje njenih lidera i nagoveštava da će se vlada umešati u rad sudskih organa. Najbliži saradnik premijera je, između ostalog, izjavio da je „sam Samaras bio glavni inicijator hapšenja pripadnika ’Zlatne zore’ jer je na taj način hteo da podigne svoj rejting”.

Objavljivanje tajnih zapisa razgovora Baltakisa sa jednim od poslanika „Zlatne zore” izazvalo je skandal i koalicioni partner u vladi PASOK je zahtevao da Baltakis odmah podnese ostavku jer, kako je rečeno, „ljudima sa takvim političkim i ideološkim pogledima nije mesto u vladi”. To što je Baltakisov sin posle svega pokušao da se fizički obračuna sa poslanicima neonacističke organizacije samo je još više iskomplikovalo celu situaciju.

Inače, odlukom parlamenta poslanici „Zlatne zore” lišeni su poslaničkog imuniteta, što znači da će u redovnom postupku odgovarati pred sudom. Delatnost „Zlatne zore”, koja je u parlamentu imala čak 17 mesta, došla je u centar pažnje posle ubistva grčkog rep muzičara poznatog po svojim antifašističkim ubeđenjima. Za njegovo ubistvo se optužuju simpatizeri ove partije.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 09.04.2014.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.