Grčka izbegla recesiju

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 14:54

Grčka izbegla recesiju

Grčka privreda je u četvrtom tromesečju 2023. godine porasla za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Time je izbegla tehničku recesiju nakon što je u trećem kvartalu prošle godine pala za 0,1 odsto, objavio je danas Grčki zavod za statistiku ELSTAT.

Potrošnja domaćinstava je kvartalno porasla za 1,8 odsto, a državna potrošnja za 2,7 odsto, u oba slučaja znatno bržim tempom nego u trećem kvartalu, navodi ELSTAT na svojim veb stranicama.

Grčki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvoz je u četvrtom tromesečju 2023. porastao za 2,1 odsto, dok je uvoz stagnirao u odnosu na treći kvartal.

Na godišnjem nivou je grčka privreda u četvrtom kvartalu 2023. porasla za 1,2 odsto, usporivši u odnosu na treći kvartal kada je zabeležen međugodišnji rast od 2,1 odsto.

U 2023. godini je grčka ekonomija porasla za dva odsto. Vlada Grčke očekuje ubrzanje privrednog rasta na 2,9 odsto u 2024. godini, preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.