Grčka i Srbija unapređuju vojnu saradnju

Izvor: Southeast European Times, 16.Okt.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka i Srbija unapređuju vojnu saradnju

Grčka je važan partner Srbije u pogledu razvijanja njenih kapaciteta za multinacionalne operacije, integracije u EU i vojnog obrazovanja.

16/10/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 16.10.2014.

Vojske Grčke i Srbije sarađuju na unapređivanju vojne saradnje i regionalne bezbednosti i stabilnosti.

Prema rečima pukovnika Milana Konjikovca, vršioca dužnosti Direkcije za međunarodnu vojnu saradnju u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << odbrane Republike Srbije, saradnja sa Grčkom u sektoru odbrane odvija se na polju zajedničke obuke i pripreme za multinacionalne operacije.

„Vojnoobrazovna saradnja između dve zemlje uspostavljena je 2003. godine i u širokom spektru oblasti saradnje prepoznata kao oblast u kojoj će se i u budućnosti razvijati. U proteklih 10 godina više od 90 naših pripadnika učestvovalo je na različitim kursevima u Međunarodnom centru za podršku mirovnim operacijama u Kilkisu, u severnoj Grčkoj“, rekao je Konjikovac za SETimes.

Grčka je takođe posvećena pružanju podrške Srbiji u procesu integracije u EU“, rekao je pukovnik Antonios Kostakis, vojni ataše Helenske Republike u Srbiji, na nedavno održanom sastanku sa Konjikovcem.

„Grčka će nastaviti da podržava Srbiju u procesu evropske integracije i spremna je da prenese iskustva na polju bezbednosti i odbrane vezana za pridruživanje Evropskoj uniji.“

Konjikovac kaže da Srbija može mnogo da nauči iz iskustva Grčke vezanog za EU.

„Za našu stranu dragocena su grčka iskustva u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, u saradnji na projektima Evropske odbrambene agencije i konceptu borbenih grupa Evropske unije“, kaže on.

Aleksandar Radić, vojni analitičar Evroatlantske inicijative u Beogradu, rekao je za SETimes da je vojna saradnja sa Grčkom važna iz geografskih razloga, a mogla bi dovesti i do napretka na drugim poljima.

„Kada se pređe sa vojne na vojno-tehničku saradnju, što znači zajednički rad na razvoju vojnih tehnologija i opreme, to nagoveštava širi razvoj i uključuje više zainteresovanih strana i postoji prostor za ekonomsku saradnju. Grčka, kao članica NATO-a, ima pristup tehnologijama i postoji prostor za razgovor o saradnji na polju određenog tehnološkog razvoja“, rekao je Radić za SETimes.

On dodaje da bi zajedničke vojne vežbe mogle da budu najbolji naredni korak, koji bi ojačao odnose između zvaničnika i vojnika.

Prema rečima grčkog ministra odbrane Dimitrisa Avramopulosa, Atina je spremna da igra konstruktivnu i pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu promovisanjem dobrih odnosa i saradnje kako bi se stvorila „oaza sigurnosti“ za sve ljude koji žive u jugoistočnoj Evropi.

Konjikovаc kaže da vojna saradnja Srbije sa zemljama u regionu doprinosi razvoju dobrih odnosa i unapređivanju bezbednosti i stabilnosti.

Koji još sektori mogu da imaju koristi od saradnje Srbije i Grčke? Recite nam šta mislite o tome.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.