Izvor: Radio 021, 09.Jun.2020, 20:36

Grčka i Italija potpisale sporazum o demarkaciji morskih granica

Grčka i Italija potpisale su danas sporazum o demarkaciji morskih granica, usled napetosti u mediteranskom regionu oko prava na prirodne resurse.

Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova tih zemalja tokom posete italijanskog ministra Luiđi Di Maja Atini, a grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je povodom toga da se sporazum koji je potpisan bavio problemom starim 40 godina.

On je naveo da je danas dobar dan za Grčku, Italiju, Evropu i ceo Mediteran, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dodajući da je sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i Konvencijom UN o pomorskom pravu. Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias rekao je nakon potpisivanja sporazuma da je njime između dva suseda označena ekskluzivna ekonomska zona, morsko područje u kojem država ima pravo na istraživanje energije i korišćenje morskih resursa, kao i ribolovna prava.

Dendias se osvrnuo i na potpisivanje sličnog sporazuma između Turske i Libije prošlog novembra, rekavši da se razgraničenje pomorskih zona vrši u skladu sa međunarodnim pravom a ne neutemeljenim sporazumima poput ovog.

On je takođe naveo da je sa italijanskim ministrom pričao i o eskalaciji turskih kršenja zakona protiv Grčke, ukazujući na zahtev turske naftne kompanije da „buši na grčkom teritorijalnom delu“.

Nato saveznici Grčka i Turska imaju dugotrajne sporove, uključujući i one o teritorijalnim pravima u Egejskom moru.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.