Grčka crkva raščinila mitropolita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka crkva raščinila mitropolita

ATINA - Sveti sinod grčke pravoslavne crkve vratio je u status monaha mitropolita Atike, Panteleimona Bezenitisa (71) koji je prošle godine osuđen od državnog suda na šestogodišnju kaznu zatvora zbog prisvajanja novca manastira svetog Jefrema.

Kako je javila Verska informativna agencija (VIA), to je prvi put u poslednjih pedeset godina da je crkva u Grčkoj raščinila jednog arhijereja.

"Zloupotrebljavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << službeni položaj", mitropolit je za sebe zadržao oko 200.000 dolara manastirskog novca, a za prevaru se saznalo 2004. godine.

Na bankovnom računu mitropolita istražni organi konstatovali su više miliona evra čije se poreklo nije moglo utvrditi. Prvobitna zatvorska kazna od osam godina, u drugoj instanci smanjena je na šest godina, navodi VIA.

Visinu kazne potvrdio je sada i grčki vrhovni sud Areopag. Javni tužilac Grčke obavestio je crkvu da je ovim sudski postupak okončan u poslednjoj instanci, i da se očekuje da i crkveni sud na osnovu toga povede postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.