Grčka: Zbog požara evakuisano još pet sela na severoistočnoj granici sa Turskom

Izvor: B92, 20.Avg.2023, 23:45

Grčka: Zbog požara evakuisano još pet sela na severoistočnoj granici sa Turskom

Grčke vlasti evakuisale su danas još pet sela u blizini severoistočne granice sa Turskom, gde je veliki požar tokom vikenda već uništio nekoliko kuća.

Istovremeno, u šumskom požaru u blizini grada Aleksandropolisa, gde je juče evakuisano osam sela, niko od vatrogasaca niti žitelja nije zadobio ozbiljnije povrede, preneo je AP.

Snažan vetar pogodovao je širenju požara, a Civilna zaštita je izdala upozorenje u ponedeljak na ekstremnu opasnost od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << požara u regionu oko glavnog grada Atine i drugim delovima južne Grčke.

Oko 200 vatrogasaca, uz pomoć 16 aviona koji su bacali vodu, dobrovoljaca i policije, borilo se sa požarom u blizini Aleksandropolisa. Lokalne vlasti su saopštile da je oko šest kuća i pomoćnih zgrada teško oštećeno u dva evakuisana sela, kao i crkva.

Delovi glavnog autoputa zatvoreni su već drugi dan jer je dim smanjio vidljivost, dok je stanovnicima Aleksandropolisa savetovano da drže prozore zatvorenim.

Grčki ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas izjavio je danas da vatrogasci, policija, vojno osoblje i dobrovoljci vode intenzivnu bitku u oblasti Aleksandropolisa i pozvao na ekstremnu budnost širom zemlje u ponedeljak.

"Neće biti dozvoljen rad na otvorenom koji bi mogao da izazove požar", rekao je on i istakao da svi moraju da zaštite svoju zemlju. Grčku svakog leta pogađaju razorni požari, za koje zvaničnici kažu da se pogoršavaju zbog klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Epska bitka sa požarima, vatrena stihija pustoši Grčku, Španiju, Kanadu i Ameriku

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2023, 19:16

ATINA, OTAVA - Zbog šumskih požara evakuisano je još pet sela u blizini sjeveroistočne granice Grčke sa Turskom. Vjetar otežava gašenje vatre u kome učestvuju vatrogasci, policija, vojska i dobrovoljci. Vatrena stihija bjesni i u Albaniji, Španiji, Kanadi i Americi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.