Grčka PROTERALA libijskog AMBASADORA: Ima 72 sata da NAPUSTI ZEMLJU, a ovo je RAZLOG

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2019, 02:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka PROTERALA libijskog AMBASADORA: Ima 72 sata da NAPUSTI ZEMLJU, a ovo je RAZLOG

Eskalacija sporazuma.

Grčka je danas proterala libijskog ambasadora iz te zemlje u najnovijoj eskalaciji spora oko sporazuma koji su potpisale libijska vlada i Turska o pomorskim granicama u Sredozemlju.

Ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas rekao je da je ambasador Mohamed Younis AB Menfi pozvan u ministarstvo da bude obavešten o odluci.

- Dato mu je 72 sata da napusti zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - rekao je ministar.

Sporazum, potpisan 27. novembra između libijske vlade koju priznaju UN i Turske daje Turskoj pristup ekonomskoj zoni širom Sredozemlja uprkos protivljenju Grčke, Kipra i Egipta, koje su geografski izmedju Turske i Libije.

Sve tri zemlje osudile su sporazm navodeći da je protivan medjunarodnom pravu.

- Sporazum predstavlja grubo kršenje zakona i suverenih prava Grčke i drugih zemalja - rekao je Dendijas i dodao da je to namerni pokušaj stvaranja tenzija kako na bilateralnom tako i na regionalnom nivou.

Dendijas je rekao da ovaj potez ne znači da Grčka prekida diplomatske odnose sa Libijom.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"ATINA ĆE PLATITI CENU ZA TAJ POTEZ" Erdogan: Proterivanje libijskog ambasadora je međunarodni skandal

Izvor: Blic, 09.Dec.2019

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je odluka Grčke da protera ambasadora Libije zbog sporazuma koji su potpisale Tripoli i Ankara o pomorskim granicama, međunarodoni skandal i da će Atina "platiti cenu tog međunarodnog poteza".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.