Grčka: Neće biti priznanja Kosova

Izvor: B92, 20.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Neće biti priznanja Kosova

Beograd, Moskva, London -- Ambasador Grčke u Beogradu Hristos Panagopulos kaže da njegova zemlja nema nameru da prizna nezavisnost Kosova.

Ambasador je naglasio da je pisanje prištinskog lista Koha ditore o izjavi šefice grčke diplomatije Dore Bakojani po kojoj će Atina, navodno, uskoro priznati Kosovo, potpuno pogrešna interpretacija njenih reči.

"Želim da naglasim da je reč o pogrešnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tumačenju onoga što je ministarka Bakojani rekla na konferenciji za novinare, a što su preneli albanski mediji. Takođe, prenosim stav Ministarstva spoljnih poslova da, u skladu s poštovanjem principa teritorijalnog integriteta, neće biti priznanja Kosova", izjavio je grčki ambasador Tanjugu.

"London privržen nezavisnosti"

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband izjavio je danas u Londonu da poseta predsednika i premijera Kosova pokazuje pripadnost "Kosova evropskoj porodici".

"Poseta predsednika Fatmira Sejdijua i premijera Hašima Tačija pokazuje i našu podršku budućnosti Kosova u ovkiru evropske zajednice", rekao je Miliband i naveo da je London uvek bio privržen i branio nezavisnost Kosova.

"Ne znam šta će se događati kasnije, ali znam da mi Kosovo nećemo priznati u bliskoj budućnosti," naglasio je Panagopulos i dodao da je reč o veoma kategoričnom stavu.

"U politici moje vlade po pitanju Kosova nema promena. Zato želim da izbegnem bilo koju vrstu pogrešne interpretacije, posebno u jednoj prijateljskoj zemlji, kao i tenzije bez ikakvog razloga. Pre nedelju dana (grčki) premijer Karamanlis preneo je to (srpskom) premijeru Cvetkoviću, tokom njegove posete Atini," dodao je grčki ambasador.

Albanska televizija Vižn plus javila je, a prištinski list Koha ditore preneo, da je Dora Bakojani najavila priznavanje Kosova, što je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke demantovalo.

Zajednički stav Rusije i Kipra o Kosovu

Rusija i Kipar imaju bliske stavove o Kosovu i o drugim važnim međunarodnim pitanjima, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Stavovi Rusije i Kipra o međunarodnim pitanjima veoma su bliski ili se poklapaju. U ta pitanja spadaju teški evropski i međunarodni problemi, kao što su Kosovo, situacija na Balkanu, odnosi Rusija-EU. Razgovarali smo o svim tim pitanjima", rekao je Medvedev posle razgovora sa kiparskim predsednikom Dimitrisom Kristofijasom.

Ruski predsednik je dodao da se Moskva zalaže za miroljubivo rešenje svih sporova u skladu sa normama međunarodnog prava i jačanje institucija na kojima počivaju međunarodni odnosi, pre svih Ujedinjenih nacija, prenela je ruska agencija Itar-tas.

Predsednik Medvedev je posebno istakao podršku Kipra njegovom predlogu o novom sporazumu o bezbednosti u Evropi i ukazao da o tom pitanju dve zemlje imaju bliske stavove.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bakojani ukazuje da će Grčka uskoro priznati nezavisnost Kosova

Izvor: Southeast European Times, 19.Nov.2008, 23:37

19/11/2008..PRIŠTINA, Kosovo -- Grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojani kaže da bi, mada Grčka trenutno ne priznaje nezavisnost Kosova, zemlja trebalo da prihvati realnost, javili su mediji u sredu (19. novembra). U intervjuu albanskom TV kanalu Vižn Plus, Bakojani je rekla da će Grčka...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.