Grčka: Ne želimo finansijsku pomoć

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Mar.2010, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Ne želimo finansijsku pomoć

Atina, Berlin -- Grčki premijer Jorgos Papandreu ne želi novac ostalih država Evropske unije da bi rešio dužničku krizu svoje zemlje, objavili su nemački mediji

"Izraziću se apsolutno jasno: Grčka ne želi od nemačkih poreskih obveznika ni cent", izjavio je Papandreu u pismenom saopštenju datom nemačkoj novinskoj agenciji DPA, pred sutrašnju posetu Berlinu. "Tražimo političku podršku, ne finansijsku", dodao je grčki premijer.

Papandreu će se sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, gde dolazi na njen poziv. Pred njegov dolazak, portparol nemačkog vladinog kabineta je još juče upozorio da Berlin neće ponuditi Atini finansijsku pomoć.

"Poseta grčkog premijera u petak uveče služiće za diskusiju o situaciji i biće potvrda dobrih nemačko-grčkih odnosa", dodao je portparol, ukazujući da Merkelova i Papandreu neće govoriti o finansijskoj pomoći.

Portparol je, istovremeno, dodao da je nemačka vlada pozdravila odluku Atine da usvoji nove mere za konsolidaciju javnih finansija.

Grčki premijer je, prema pisanju nemačkih medija, pozvao na pooštravanje regulacije finansijskih tržišta, koja bi evropsku monetarnu uniju trebalo da zaštiti od špekulanata.

Papandreu je upozorio da evro ugrožavaju ogromne špekulacije na finansijskim tržištima i dodao da je Grčka, bar za sada, poslednja žrtva neregulisanih tržišta.

"Dok se od grčkih penzionera i državnih službenika zahteva drastična štednja, špekulanti na račun Grčke svaki dan zarađuju milijarde", upozorio je Papandreu.

On smatra da Grčka mora da dobije mogućnost da pozajmljuje uz takve kamatne stope koje se mogu otplatiti.

"Inače, biće teško sprovesti naše mere štednje", naglasio je Papandreu, ukazujući da su kamate koje danas mora da plati Grčka gotovo dvostruko veće u poređenju sa Nemačkom, ili drugim zemljama Unije.

On je dodao da je grčka vlada odlučna da obnovi poverenje u svoju zemlju i smanji budžetski deficit. Prema rečima grčkog premijera, ne radi se o tome da Evropa i Nemačka obezbede pomoć "nepouzdanoj zemlji".

"Ako Evropa pomogne Grčkoj, i evropska privreda će se brže oporaviti", tvrdi Papandreu, prenosi DPA.

Vlada premijera Papandreua je u sredu usvojila dodatne mere štednje u vrednosti od 4,8 milijardi evra. EU je pozdravila taj, treći po redu, paket mera u isto toliko meseci i istakla da Atina može da računa na solidarnost Evrope.

I Nemačka je pozitivno ocenila najnovije grčke mere štednje, ali se kancelarka Merkel, čija je podrška za eventualni plan pomoći Grčkoj odlučujuća, uzdržava od bilo kakvih komentara na tu temu, pred sutrašnju posetu svog grčkog kolege, ističu analitičari.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papandreu:Grčka ne želi finansijsku pomoć

Izvor: Kurir, 04.Mar.2010

ATINA/BERLIN, 4. marta (Tanjug) - Grčki premijer Jorgos Papandreu ne želi novac ostalih država Evropske unije da bi rešio dužničku krizu svoje zemlje, objavili su danas nemački mediji. "Izraziću se apsolutno jasno: Grčka ne želi od nemačkih poreskih obveznika ni cent", izjavio je Papandreu...

Nastavak na Kurir...

Papandreu sa Junkerom i Merkelovom o krizi u Grčkoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Mar.2010, 11:26

Grčki premijer Jorgos Papandreu putuje danas u Luksemburg i Berlin, gde će se sastati sa šefom neformalne grupe ministara finansija evro zone, luksemburškim premijerom Žan-Klodom Junkerom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Papandreu želi da od njih obezbedi konkretna obećanja da će Evropa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Papandreu:Grčka ne želi finansijsku pomoć

Izvor: EMportal, 05.Mar.2010

Grčki premijer Jorgos Papandreu ne želi novac ostalih država Evropske unije da bi rešio dužničku krizu svoje zemlje, objavili nemački mediji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.