Grčka: Ministar podneo ostavku iz ličnih razloga

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 19:11

Grčka: Ministar podneo ostavku iz ličnih razloga

Ministar za zaštitu građana Notis Mitarakis podneo je danas ostavku grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu, koja je prihvaćena.

Mitarakis je naveo lične razloge kao povod za podnošenje ostavke, prenela je grčka agencija Ana.

Kako je saopšteno iz premijerove pres službe, njega će zameniti aktuelni ministar za alternativno obrazovanje, veru i sport Janis Ekonomu, čiju će funkciju preuzeti poslanik Kiklada Janis Vrucis.

Novi ministri položiće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << večeras zakletvu pred predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu u predsedničkoj vili.

Trenutna kriza i pogoršanje situacije izazvali su ostavku grčkog ministra. Požar u okolini Volosa, u centralnoj Grčkoj, koji je izazvao eksplozije u vojnom skladuštu, stavljen je danas pod kontrolu, saopštila je Vatrogasna služba te zemlje. Oko baze grčkih vazduhoplovnih snaga uspostavljena je bezbednosna zona, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Udarni talasi su se osetili kilometrima daleko, a 133 stanovnika obližnjeg grada Nea Anhialos pobeglo je morem.

U obalskoj bazi se nalazi grčko borbeno krilo 111, a avioni F-16 su odleteli u drugu bazu iz predostrožnosti. Grčki dnevnik "Katimerini" je objavio da je skladište municije bilo toliko prepuno da njegovi protivpožarni sistemi nisu funkcionisali.

Istovremeno, Grčka je oplakivala smrt pilota čiji se Kanader srušio dok su u utorak gasili požaru na Eviji.

Na Kritu je sahranjen Hristos Moulas, a sahrani je prisustvovala predsednica Grčke i pilotova trudna supruga. Njegov kolega, 27-godišnji Periklis Stefanidis, sahranjen je juče u svom rodnom gradu Kilkisu. Sahrani su prisustvovali grčki premijer i jedan odred vazduhoplovstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.