Grčka: MMF pomaže, Svetska banka ne

Izvor: S media, 16.Jun.2011, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: MMF pomaže, Svetska banka ne

MMF je saopštio da želi da pomogne Grčkoj pod uslovom da ta zemlja usvoji određene ekonomske mere. Sa druge strane, Svetska banka ne želi da pomogne.

Svetska banka je danas saopštila da nema nameru da učestvuje u međunarodnoj finansijskoj pomoći za Grčku, odbacujući takve sugestije guvernera Centralne banke Meksika i kandidata za generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Agustina Karstensa.

"Poslednji put smo Grčkoj odobrili zajam pre 30 godina i ne planiramo da ponovo počnemo sa time", rekao je portparol Svetske banke, odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izjavu Karstensa, prenela je agencija AFP.

Karstens, koji je pored francuske ministarke finansija Kristin Lagard kandidat za čelnu poziciju u MMF-u, izjavio je u intervjuu listu "Volstrit džornal" da bi želeo da se Svetska banka, sestrinska institucija MMF-a, priključi pomoći Grčkoj.

"Ne znam zašto Svetska banka trenutno ne učestvuje u pomoći Grčkoj, budući da ta organizacija može da obezbedi podršku sektorskim reformama, a to bi moglo da smanji troškove programa", naveo je guverner Centralne banke Meksika.

Svetska banka, sa sedištem u Vašingtonu, klasifikovala je Grčku kao "zemlju sa visokim prihodima", pa se ustvari od nje očekuje da finansira Banku, a ne da se kod nje zadužuje.

Ništa, međutim, ne sprečava Svetsku banku da pomaže državu sa visokim primanjima. Ta institucija je, na primer, u novembru 2008. učestvovala u međunarodnoj finansijskoj pomoći Mađarskoj, koja se takođe smatra bogatom zemljom.

Atina u nedelju dobija novu pomoć

Papandreu: Danas rekonstrukcija vlade

Neredi u Grčkoj, 30 povređenih! (FOTO + VIDEO)

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je da i dalje podržava Grčku u borbi protiv dužničke krize, pod uslovom da vlada te zemlje usvoji dogovorene ekonomske mere, danas je saopštio MMF.

"Spremni smo da nastavimo sa podrškom Grčkoj, pod uslovom da ta zemlja usvoji reforme ekonomske politike, kako je i dogovoreno sa zvaničnom Atinom", izjavila je portparol MMF-a Kerolajn Etkinson.

"Ostvarujemo napredak u razgovorima koji imaju za cilj da obezbede puno finansiranje programa i očekujemo njihov pozitivan ishod na sledećem sastanku Evrogrupe", navela je Etkinsonova.

Posle nereda u kojima je povređeno 30 ljudi, grčki parlament glasa o poverenju rekonstruisanoj Vladi. Jorgos Papandreu pozvao na jedinstvo u vladajućem PASOK-u.

Papandreu predlaže rekonstruisanje vlade, ali ukoliko u parlamentu ne dobije naklonost većine, Grčkoj predstoje prevremeni izbori.

(Tanjug)FOTO:Beta/AP

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.