Evropa: Broj zaraženih u Rusiji prešao 400.000, u Grčkoj dva dana bez žrtava; Španija: Novi slučajevi posle zabava i većeg okupljanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 08:18

Evropa: Broj zaraženih u Rusiji prešao 400.000, u Grčkoj dva dana bez žrtava; Španija: Novi slučajevi posle zabava i većeg okupljanja

U Grčkoj u poslednjih 48 sati nije prijavljen nijedan novi smrtni slučaj povezan sa korona virusom, dok je od petka registrovano samo sedam novih slučajeva COVID-19.

Kako su u subotu saopštili zvaničnici grčkih zdravstvenih službi, od početka pandemije je registrovano 2.915 obolelih i 175 preminulih.

AP prenosi da se na respiratorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u grčkim bolnicama nalazi još 14 pacijenata, dok je njih 106 napustilo odeljenja intenzivne nege.

Grčke vlasti su do sada testirale 178.316 građana na korona virus.

U Nemačkoj još 286 zaraženih, 11 preminulih

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u nemačkoj porastao je danas za 286, pa je ukupan broj zaraženih sada 181.482, saopštio je Institut Robert Koh.

U potekla 24 sata preminulo je 11 osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 8.500, prenosi Rojters.

Broj zaraženih u Rusiji prešao 400.000

Broj zaraženih korona virusom u Rusiji prešao je danas 400.000, nakon što je u poslednja 24 sata potvrđeno 9.268 novih slučajeva.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji sada je 405.843, prenosi Tas s.

Zabeležen je najmanji dnevni broj preminulih od 25. maja, 138, a ukupan broj smrtnih slučajeva sada je 4.693.

Rusija je po broju potvrđenih slučajeva korona virusa treća na svetu, posle SAD i Brazila.

Belgijski princ pozitivan na korona virus

Belgijski princ Joakim pozitivan je na korona virus nakon što je prisustvovao jednoj zabavi u Španiji.

Najmlađi sin princeze Astrid, dvadesetosmogodišnji princ, zarazio se, kako se pretpostavlja, na zabavi u Kordobi, ali razlozi zbog kojih je tamo išao nisu razjašnjeni.

Prve informacije o tome da je bolestan član belgijske kraljevske porodice objavio je španski sajt "El Cofidencial" pružajući kao dokaz zvanični dokument vlasti Andaluzije.

Belgijski mediji potvrdili su informaciju da je princ Joakim bio u Španiji, da je zaražen ali da ima blage simptome bolesti, prenosi Bi-Bi-Si.

Potvrđeno je i da je princ putovao u Španiju, a da su razlozi bili “profesionalne prirode” zbog stažiranja. Međutim, javnosti je poznato da je on u dugogodišnjoj vezi s jednom Španjolkom.

Iako se španski i belgijski mediji ne slažu oko broja ljudi koji su bili na zabavi. Španci tvrde da je bilo 27 zvanica, čime bi princ prekršio propise karantina, a Belgijanci kažu da ih je bilo desetak i da princ nije prekršio propisane mere. U svakom slučaju, svi koji su bili na toj zabavi sada su u karantinu, navodi Bi-Bi-Si.

Španija: Novi slučajevi posle zabava i većeg okupljanja

Veća društvena okupljanja i zabave razlog su za širenje infekcije korona virusom u Španiji koja nastoji da se vrati u normalu posle višemesečnog karantina zbog epidemije, piše El Pais.

Kako navodi, na jednoj rođendanskoj zabavi zarazilo se 18 osoba koje sada moraju u samoizolaciju, a manjih slučajeva širenje zaraze bilo je i na porodičnim okupljanjima.

"Jedna nevina zabava može da završi epidemijom", rekao je Fernando Simon, direktor Koordinacionog centra ministarstva zdravlja.

Međutim, kako je dodao, neki slučajevi nisu tako "nevini i dogodili su se posle jasnog kršenja pravila", prenosi Gardijan.

"Zato španske vlasti konstantno pozivaju građane da ne prestaju da se štite i da se striktno pridržavaju mera u svakoj fazi. To je razlog što nismo svi već u novoj normalnosti", rekao je Simon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.