Grci tuže RTB Bor?

Izvor: MC Bor, 10.Mar.2012, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci tuže RTB Bor?

Bor, 10. mart 2012. Izvor: RTV
ATINA -
Posle sporazuma o regulisanju dugova sa ruskom 'Eurokasis' i londonskom Standard bankom, vrednih više od 90 miliona dolara, pitanje potraživanja u iznosu od 65 miliona dolara, koliko od Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) 'Bor' potražuje grčka kompanija 'Mitilineos', rešavaće sud u Atini.
Novosti pišu da grčka kompanija, na >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << čijem je čelu Evangelos Mitilineos, koji je po listi magazina 'Forbs' jedan od najbogatijih ljudi na svetu, iskoristio je klauzulu iz ugovora sa RTB, po kojoj je 'u slučaju spora nadležan sud u Atini' i sudski zatražio namirenje dugova od najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata.
List piše da je ovaj korak usledio pošto je 'Mitilineos' izgubio proces pred Arbitražnim sudom u Cirihu, gde je vođen postupak protiv države Srbije, zbog duga koji prema grčkoj kompaniji ima RTB.
Menadžment RTB je sa 'Mitilineosom' 1998. godine, za vreme sankcija, potpisao ugovor o strateškom partnerstvu.
Po tom dokumentu, Grci su za kupovinu rezervnih delova i obrtna sredstva uložili 16,9 miliona dolara. U planu je bila i izgradnja nove Topionice vredne 130 miliona dolara.
Uz to, 'Mitilineos' je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umesto da se vrati Grcima, tokom 2000. godine iskorišćeno je za isplatu plata radnicima Basena.
Sredinom 2003. godine Grci su, kao način za 'prebijanje' duga, predložili da preuzmu upravljanje u Topionici tako što bi oni u tom preduzeću imali pet, a RTB četiri člana UO. To je, načelno, bilo prihvaćeno, ali se kasnije, bez valjanog objašnjenja, od toga odustalo, piše beogradski list.

Pogledaj vesti o: Grčka,   London

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.