Grci se suočavaju sa novim oštrim merama

Izvor: Southeast European Times, 22.Sep.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci se suočavaju sa novim oštrim merama

Grčka je u sredu odobrila novu grupu bolnih mera, u pokušaju da osigura dodatnu finansijsku pomoć.

22/09/2011

(BBC, Ajriš indipendent - 22.9.2011; eKatimerini, AP, AFP, Rojters , DPA, Blumberg, FT, Juronjuz, Njujork tajms, Los Anđeles tajms, Dau Džons, AGI - 21.9.2011)

Grčka vlada je u sredu (21. septembra) saopštila da će u narednih nekoliko dana zatražiti od parlamenta da usvoji novi paket mera štednje usmerenih na smanjenje velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << budžetskog deficita zemlje, koja je preopterećena dugovima.

Predviđenim koracima teži se da se ubede međunarodni kreditori zemlje da Atina daje sve od sebe da ispuni striktne fiskalne ciljeve u sklopu svog sporazuma za spašavanje ekonomije u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra, koji je postigla sa EU i MMF-om u maju 2010. godine.

Najvažniji cilj vlade je, međutim, da osigura brzu isplatu nove tranše u iznosu od 8 milijardi evra iz paketa spasa, kako bi se sprečilo da Grčka ne bude u mogućnosti da plaća svoje ogromne dugove. Zvaničnici su poslednjih nedelja upozoravali da će zemlja ostati bez novca do sredine oktobra.

Pored niza bolnih koraka koji su usvojeni nakon prošlogodišnjeg paketa spasa, Grci će se sada suočiti sa dodatnim smanjenjima penzija i plata, kao i sa novim povećanjem poreza, ako zakonodavci odobre nove mere. Hiljade radnika verovatno će ostati bez posla jer će niz državnih preduzeća biti zatvoren do kraja ove godine.

Predstavljajući plan nakon sedmočasovnog sastanka vlade u sredu, portparol vlade Elias Mosialos izjavio je da se broj državnih službenika koji će se naći u specijalnoj rezervi radne snage u naredna tri meseca povećao za 50 odsto, na 30.000 ljudi. Oni će dobijati deo plate dok vlada ne odluči da li da ih otpusti ili ponovo zaposli. Ta mera će se odraziti na 3 procenta od preko 750.000 Grčka koji trenutno rade u javnom sektoru, rekao je Mosialos.

Vlada je takođe odlučila da dodatno smanji granicu od 8.000 evra za prihode oslobođene od poreza, koja je uvedena ranije ove godine. Od 2012. godine svi će prihodi iznad 5.000 evra biti oporezovani, naveo je portparol.

Nove mere štednje uticaće i na mnoge grčke penzionere. Onima čije mesečne državne penzije premašuju 1.200 evra, suma preko te granice koju primaju biće smanjena za 20 odsto. Penzionerima mlađim od 55 godina koji dobijaju preko 1.000 evra mesečno sve sume preko tog limita biće smanjene 40 odsto.

U sredu je vlada takođe odlučila da novi porez na nekretnine najavljen ranije ovog meseca, koji je trebalo da bude na snazi samo dve godine, bude produžen bar do 2014. godine.

Među drugim merama koje je najavila, ne iznoseći bilo kakve detalje, jesu uvođenje jedinstvene platne strukture za grčki javni sektor, nekoliko strukturnih reformi i privatizacija, izvestio je atinski dnevnik Katimerini.

Nove mere su najavljene dan nakon okončanja dve runde konferencijskih telefonskih razgovora između grčkog ministra finansija Evangelosa Venicelosa i visokih predstavnika takozvane trojke -- Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a.

„Ovim odlukama upućuje se poruka našim partnerima i tržištima da Grčka želi i da je u stanju da ispunjava svoje obaveze, istovremeno uvek ostajući u samoj srži evra i EU“, navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka kabineta u sredu.

Trojka će uputiti novu misiju inspektora u Grčku da procene njeno poštovanje uslova iz paketa spasa, pre nego što odluči da li će odobriti isplatu sledeće tranše pomoći.

Obraćajući se parlamentu uoči sastanka vlade u sredu, Venicelos je objasnio potrebu za daljim oštrim merama.

„Da nemamo nadzor trojke ... ponovo bismo nažalost skrenuli s kursa“, rekao je ministar. „Nije u pitanju namera. U pitanju su mentalitet, nemanje mogućnosti, struktura upravljanja, metode, navike i inertnost.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.