Izvor: Blic, 31.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci se opraštaju od Hristodulosa

Poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop atinski i svegrčki Hristodulos biće sahranjen danas u Atini, nakon četvorodnevne žalosti u zemlji, uz najveće državne i crkvene počasti. Tokom jučerašnjeg dana Grčka crkva i narod Grčke primili su brojne telegrame saučešća, a svoju žalost je izrazio i patrijarh Pavle, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).



Patrijarh Pavle je uputio izraze dubokog saučešća u svoje ime i u ime Svetog arhijerejskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sinoda i pravoslavnog srpskog naroda. U ime patrijarha Pavla današnjoj sahrani arhiepiskopa Hristodulosa prisustvovaće arhiepiskop cetinjski Amfilohije i arhiepiskop ohridski Jovan. Povodom smrti grčkog arhiepiskopa juče se u Ambasadi Grčke u Beogradu, u ime predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice i u svoje ime, u knjigu žalosti upisao Radomir Naumov, ministar vera.

Patrijarh Pavle je bio domaćin arhiepiskopu Hristodulosu 2001, kada mu je u Srpskoj patrijaršiji uručio orden Svetog Save prvog reda, najviše priznanje SPC. Tom prilikom Hristodulos je proglašen za počasnog doktora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta SPC.

I poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI uputio je telegram saučešća povodom smrti poglavara Grčke pravoslavne crkve, ocenjujući da je grčka crkva izgubila „izuzetnog pastira".

Arhiepiskop Hristodulos, koji je u ponedeljak preminuo u 69. godini života od raka jetre, bio je izuzetno zainteresovan za dovršetak hrama Svetog Save u Beogradu. Pošto je u tu svrhu priložio 600.000 nemačkih maraka, poslednjih nekoliko godina važi za ktitora hrama.

Nedavno preminuli poglavar se 2000. sastao sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem i tadašnjim ministrom vera Vojislavom Milovanovićem. Tom susretu su u ime SPC prisustvovali patrijarh Pavle, članovi Svetog arhijerejskog sinoda i vladike.

Makedonska pravoslavna crkva saopštila je da njenoj delegaciji nije omogućeno da prisustvuje sahrani grčkog arhiepiskopa. MPC koja je 1967. samostalno proglasila autokefalnost ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.