Grci puše prkoseći zabrani

Izvor: Southeast European Times, 12.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci puše prkoseći zabrani

Pokušaj grčke vlade da zabrani pušenje na javnim mestima uglavnom se ignoriše. Mada je zakon u skladu sa preporukama EU, poslovna zajednica tvrdi da je ekonomija već dovoljno loša i bez dodatnog uznemiravanja mušterija koje plaćaju.

12/03/2010

Marija Paravantes za Southeast European Times iz Atine -- 12/03/10

Taj petak bio je prometan u jednom od najpopularnijih atinskih muzičkih klubova, gde grupe prijatelja dolaze uveče da se zabave posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << naporne nedelje. Čim su seli, muškarci i žene izvadili su svoje cigarete i shvatili da nema pepeljara na stolovima.

"Nema pušenja", rekla je konobarica uzimajući njihovu narudžbinu. "Možda kasnije..."

Dvadeset minuta kasnije, 500 ili više ljudi u klubu bilo je u oblaku dima, a pepeo su tresli na pod.

Grčkim zakonom usvojenim u julu 2009. zabranjeno je pušenje na javnim mestima, povećani su porezi na cigarete i uvedene su kazne u iznosu do 500 evra za kršenje zabrane. Međutim, to nije imalo bilo kakav primetan uticaj na pušenje na javnim mestima.

Osoba zaposlena u jednom baru kaže: "Ako samo pogledate oko sebe videćete da se niko ne pridržava tog zakona... videćete da su nepušački delovi restorana prazni, a pušački su pretrpani stolovima koji su prebačeni iz nepušačkih delova kako bi se smestili gosti".

Prema podacima ministarstva zdravlja, otprilike 20.000 stanovnika Grčke, od ukupno 11 miliona građana, premine svake godine od bolesti vezanih za duvan. Drugih 600 umre od sekundarnog pušenja ili udisanja vazduha koji zagade pušači u njihovoj blizini.

"Pušenje uništava nacionalne zdravstvene sisteme", rekla je nedavno ministarka obrazovanja Ana Dijamantopolu, uoči početka kampanje za povećanje svesti u školama -- posebno među adolescentima -- u pogledu opasnosti pušenja. Prošle godine je prvi put grčki Vrhovni sud presudio u korist podnosioca tužbe protiv njegovog poslodavca, zbog štete koja mu je naneta kao rezultat sekundarnog pušenja.

Istraživanja pokazuju da preko 38 odsto Grka puši, što znači da je zemlja na vrhu u odnosu na druge evropske države. Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da 46 odsto odraslih muškaraca i preko 31 odsto žena puši na dnevnoj bazi.

"Cela zemlja puši", kaže Panagiotis Behrakis, direktor Nacionalnog upravnog odbora za kontrolu duvana, u izjavi dnevniku Katimerini prošlog meseca.

Prema grčkom zakonodavstvu, kompanije sa preko 50 zaposlenih mogu da imaju posebno određene prostorije za pušenje. Restorani, barovi, kafići i klubovi sa prostorom preko 70 metara kvadratnih moraju da imaju zatvorene oblasti za pušenje.

Manje firme mogu da odaberu da li će biti nepušački prostor, dok veća mesta (preko 300 kvadratnih metara) moraju da imaju odvojene ograđene prostorije sa specijalnim ventilacionim sistemima.

"Naš bar je mesto za pušenje", rekla je barmenka Popi koja nije želela da se pominje njeno puno ime. "Nema šanse da bilo koji vlasnik pretvori svoj prostor u nepušačku oblast. Tada bi definitivno izgubio klijente".

Ne dele svi to viđenje. Helen H, majka jednogodišnjeg deteta, provela je sate u raznim tržnim centrma u Atini kako bi pronašla restoran sa nepušačkim delom u koji može da uđe sa sinom. Ona je ustanovila da su restorani koji su nekada imali takve oblasti odustali od njih.

"Posebno je teško zimi za nekoga sa detetom, trudnu ženu ili čak nepušača da imaju izbor", rekla je Helen.

Vlasnici barova i klubova u grčkoj prestonici smatraju da je zabrana pušenja pogoršala poslovanje usred finansijske krize. Čak i oni koji su podneli zahtev za dozvolu za pušenje naišli su na veliku birokratiju u obradi svojih aplikacija.

Zakonom se takođe brani pušenje u bolnicama, kancelarijama i taksijima, ali svako će neizbežno naići na taksistu sa cigaretom.

"Zaustavila sam taksi pre neki dan i zatekla se u oblaku dima", rekla je Meri koja je nepušač. "Ironija svega toga je bio znak zabrane pušenja na panelu".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.