Izvor: B92, 26.Nov.2023, 09:14

Grci obustavili prevoz ruske nafte

Grupa velikih grčkih brodara obustavila je prevoz ruske nafte kako bi izbjegla američke sankcije, rekla su četiri trgovca što su potvrdili podaci o otpremi.

Minerva Marine, Thenamaris i TMS Tankers već nekoliko sedmica ne transportuju naftu iz Rusije, tvrde trgovci.

Thenamaris je saopštio da ne komentariše komercijalna pitanja, a Minerva Marine i TMS Tankers nisu odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu navode neimenovanih izvora, prenosi Mina pozivajući se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na SEEbiz.

Od septembra, odnosno oktobra, tri brodara prihvatala su sve manje ruske nafte, prema trgovcima i podacima brodskih agenata, a u novembru su otklonili zahteve za najmom tankera, rekli su trgovci koji su prethodno s njima sarađivali.

Povlačenje grčkih brodara nadovezalo se na stroži američki režim sankcija prevoznicima i osiguravaocima koji servisiraju rusku naftu skuplju od 60 dolara, prema dogovoru grupe velikih ekonomija G7.

Cenovni limit uveden je kako bi se smanjili prihodi Rusije za finansiranje rata u Ukrajini.

Sredinom oktobra američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije firmi Ice Pearl Navigation SA sa sedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus, i Lumber Marine SA sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre.

Mesec kasnije ministarstvo je na popis uvrstilo još tri kompanije sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated, i tri broda u njihovom vlasništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.