Grci idu na referendum o uslovima kreditora

Izvor: Radio 021, 27.Jun.2015, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci idu na referendum o uslovima kreditora

Premijer Aleksis Cipras pozvao je Grke da se na referendumu, 5. jula, izjasne o predloženom sporazumu sa poveriocima.

Parlament će se o ovom predlogu izjasniti tokom dana. Za potvrdu Ciprasove odluke potreban je 151 glas, odnosno manje od većine koju predvodi premijer.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je nedugo posle sednice vlade u Atini, na kojoj se raspravljalo o ponudi poverilaca. Cipras je predlog poverilaca nazvao "ultimatumom" i "ucenom", dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila da je "ponuda veoma velikodušna".

Cipras svaljuje odgovornost na narod

Objava premijera Ciprasa da će biti sproveden referendum o još neutvrđenim uslovima kreditora za dobijanja međunarodne finansijske pomoći, navela je medije da jutros podsete šta je on govorio o referendumu kada ga je, iz sličnih razloga, tražio tadašnji premijer, Jorgos Papandreu.

Oktobra 2011. Papandreu je predložio referendum o sporazumu koji je njegova vlada postigla s poveriocima i zato je izgubio vlast, a tadašnji vođa opozicije, Aleksis Cipras je bio kategorično protiv. "Referendum znači bankrot", rekao je tada Cipras i ocenio da je predlog tadašnjeg premijera "znak očajanja" da bi "izbegao izbore".

Papandreu koji je posle gubitka vlasti napustio nekada vladajuću socijalističku stranku PASOK i sada predvodi novi mali Pokret demokratskih socijalista, (KIDISO), jutros je ocenio da Ciprasova odluka, "posle pet meseci tumaranja, znači svaljivanje totalnog pregovaračkog neuspeha njegove vlade na grčki narod".

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Cipras ide na referendum, Evrozona ukida pomoć

Izvor: Mondo, 27.Jun.2015

Premijer Aleksis Cipras pozvao Grke da se na referendumu, 5. jula, izjasne o predloženom sporazumu sa poveriocima. E vrozona odbila da produži pomoć posle 30. juna...Foto: AP Photo/Petros Giannakouris Aleksis Cipras..Parlament će se o ovom predlogu izjasniti u subotu, tačno u podne. Za potvrdu Ciprasove...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.